Čez natanko 20 dni bo znan novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Obstoječi prvi mož Janez Kocijančič je bil včeraj odlično razpoložen, saj je na bržčas zadnji seji izvršnega odbora od najbližjih sodelavcev prejemal številne čestitke za opravljeno delo na najbolj vidni športno-politični funkciji, ki jo upravlja kar 23 let. Današnji dan bo za razplet zelo pomemben. Uradno bodo namreč znani delegati, ki se bodo 16. decembra na volilni skupščini potegovali za raznovrstne funkcije, hkrati pa bodo obelodanjena vsa imena delegatov z glasovalno pravico. To v prevodu pomeni, da bo zadnjih 20 dni zelo pestrih.

Tega se odlično zaveda Zoran Janković, eden treh kandidatov za predsednika olimpijskega komiteja. Ljubljanski župan je včeraj na okrogli mizi v prostorih Atletske zveze Slovenije na Letališki ulici v najlepšem mestu na svetu dejal, da si bo z veseljem prebral imena delegatov ter stopil v akcijo. Zaveda se namreč, da imata Bogdan Gabrovec in Andraž Vehovar precejšnjo prednost, ki jo lahko nadomesti le v izjemnem sprintu, v katerem ne bo »tekel« po ravnini, temveč bo moral premagati marsikatero oviro. Pridobivanje kondicije z vsakodnevnim 8,5-kilometrskim tekom po Golovcu, ki ga po njegovih besedah konec tedna rad nadgradi s 16-kilometrskim krogom, mu bo sicer koristilo. Toda v trenutnem položaju bolj kot Jankoviću vzdržljivost koristi Gabrovcu in Vehovarju, ki je vsaj v športu tudi odličen finišer.

Župan največjega slovenskega mesta je včeraj javnosti povedal nekaj znanih fraz, hkrati pa je usmeril vsaj dve puščici proti protikandidatu Bogdanu Gabrovcu. Z izjemo obljube, da je včeraj stiskal pesti za nogometaše Maribora, pa je uporabljal le športne primere iz Ljubljane. Na vprašanje, kako bo prepričal delegate zunaj metropole, je odgovoril: »Dobro osnovo, ki je narejena v Ljubljani, želim razširiti nad vso državo,« je odgovoril ter poudaril, da je edini predsedniški kandidat, ki lahko ob vsakem trenutku pokliče ugledne veljake zunaj slovenskih meja, ter besede podkrepil z nekaterimi primeri. Na vprašanje, kako komentira, da se njegov protikandidat Gabrovec rad pohvali, da je prijatelj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je odgovoril: »Putina spoštujem, saj sem ga poslušal na skupni večerji. Ne skrivam, da nikoli nisem bil trener ali vrhunski športnik, kot sta to bila moja protikandidata. Vas pa lahko vprašam, kdo med nami je tisti, ki je največ denarja vložil v šport? To sem jaz! In naj še enkrat poudarim, da se bom za mesto predsednika olimpijskega komiteja boril. Če bi zgolj poslušal Gabrovca, ki pravi, da ima zagotovljenih 110 glasov (vseh je 145, op. p.), Vehovar pa najmanj 48, bi jih zame zmanjkalo. Z ožjim vodstvom bom pozorno pregledal seznam delegatov. Doslej denimo še nisem poklical predsednika atletske zveze, ki vam lahko potrdi moje besede. Zakaj bi ga? Toda v zadnjem mesecu sem se podal v boj tudi sam.«

Nekdanji prvi mož Mercatorja, ki sicer najboljšega soseda rad izpostavlja v življenjskih primerih kot tudi nekdanje športne podvige njegovega ljubljenega Krima in rokometne reprezentance v času njegovega predsedovanja zvezi, je včeraj na Letališko cesto s seboj pripeljal nekaj vidnejših podpornikov. Med njimi sta po športni plati najbolj izstopali Britta Bilač in Tanja Polajnar. Zanimivo je bilo, da sta se okrogle mize udeležila zgolj dva novinarja, kar je približno trikrat manj kot pred tednom dni predstavitve Gabrovca. Polovica prisotne sedme sile je zaradi napisanih besed, da kandidat za predsednika OKS ni vešč angleškega jezika, dobila poduk. Janković je dejal, da besede še zdaleč ne držijo ter da je pripravljen dati intervju v angleškem jeziku...

Ves čas Janković z izbranimi besedami govori o Janezu Kocijančiču, proti kateremu ne bi šel v boj, če bi se sedanji predsednik še enkrat odločil za kandidaturo. Kot tudi ni šel, ko so ga pred enajstimi leti za kandidaturo nagovarjali sodelavci. »Z nobenim od zaposlenih na olimpijskem komiteju se še nisem dobil. Na pamet mi ne pride, da bi nekomu govoril, ti boš v primeru moje izvolitve ostal, ti odšel. Če bom predsednik, se bom najprej usedel z izvršnim odborom ter se pogovoril o kratkoročnih in dolgoročnih ciljih. Vodenje olimpijskega komiteja je timsko delo. OKS ima jasno napisano strategijo. Sestavljal jo je tudi Gabrovec, zato ga ne razumem, ko pravi, da je treba stvari spremeniti,« pravi Janković.

Veliko vprašanj je Jankoviću zastavil predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina. Njegova vprašanja so bila posvečena predvsem kraljici športa, predsednik uprave Jelovice pa je dobil odgovore, kakršne si je lahko le želel. Jankovič je obljubil, da bo že leta 2017 na novem ljubljanskem atletskem stadionu miting, z imenom Mali Zürich. Stadion bo namenjen zgolj atletiki, ki je po njegovih besedah eden štirih najpomembnejših športov, urejena pa bodo tudi parkirišča. Z atletiko je bil povezan še en zanimiv Jankovićev odgovor, in sicer, da bo Ljubljana napela vse moči, da bo v bližnji prihodnosti na maraton privabila najboljše tekače na svetu, eden od njih pa naj bi izboljšal svetovni rekord. Morebiten atletski podvig v Ljubljani ne bi bil prvi, čeprav je nerealen, pa bi bil gotovo najbolj odmeven.