Sestanki v palači Smučarske zveze Slovenije (SZS) so običajno maratonsko dolgi in prepogosto brezplodni, ker se nekateri ne držijo sprejetih sklepov. Pravo nasprotje so bila včerajšnja sklepna pogajanja glede pogodb smučarjev skakalcev z vodstvom panoge, ki sta ga predstavljala predsednik zbora in odbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič in strokovni vodja panoge Tomaž Verdnik. V zgolj 24 minutah so se dogovorili, da bodo pogodbe povsem enake, kot so bile v lanski sezoni. Nato se je Jasnič odpeljal še k predsedniku SZS Enzu Smrekarju (direktor Jurij Žurej je na dopustu), da jih je odobril ter prvi podpisal, nakar so podpise dodali še tekmovalci. Skakalci so davi odpotovali v Kuusamo, kjer bosta tekmi svetovnega pokala v petek in soboto. Zbolel pa je selektor Goran Janus, ki ga je v posteljo položila viroza in je ostal brez glasu.

»Pogodbe so enake kot v lanski sezoni po vsebini in višini bonusov. Za denarne nagrade, torej bonuse, je namenjena vsota 100.000 evrov,« je povedal Ljubo Jasnič. Zatrdil je, da so tik pred sklenitvijo dogovora z novim pokroviteljem, saj imajo skakalci po umiku enega izmed pokroviteljev na oblačilih še 50 kvadratnih centimetrov prostora za oglaševanje. Upa, da bodo našli še kakšnega dodatnega materialnega podpornika smučarskih skokov in nordijske kombinacije.

V imenu skakalcev je spregovoril Jernej Damjan, ki bo imel v prihodnosti tudi pomembno funkcionarsko vlogo, saj bo predstavnik športnikov v izvršilnem odboru SZS. V minulih dneh je preštudiral številne akte in ugotovil, da podpis pogodb sploh ni pogoj za nastop na tekmah. Tekmovalce na tekme prijavlja SZS, zavarovani pa so že s tem, da plačajo članarino. »S pogodbami, ki smo jim imeli lani, smo bili zadovoljni. Ker vemo, v kakšnem položaju je SZS, zaradi krize nismo mogli zahtevati nič več, kot smo imeli v minuli zimi. Zdaj bomo vsaj jaz lažje zaspal in tudi tekmoval. Ni bilo enostavno skakati z bremenom nepodpisanih pogodb. Rečeš si, da boš na vse skupaj pozabil, a to ni možno. Mi smo tukaj zato, da skačemo. V nacionalnem interesu je, da gremo na tekme. Skakalci hočemo delati le to, za kar treniramo,« je pojasnil Jernej Damjan.

Glede denarnih nagrad, ki se izplačajo glede na tekmovalne dosežke, se zavedajo tveganja, a obenem razumejo, da mora biti maksimalna vsota vnaprej določena. »Ne morejo nam plačevati neomejenih vsot. V takšnem primeru bi se teoretično zgodilo, da bi nam morali plačati pol milijona evrov, če bi bilo osem Slovencem med prvimi osmimi v svetovnem pokalu. Koliko bo vsak skakalec dobil iz nagradnega sklada 100.000 evrov, je odvisno od uspehov vsakega posameznika. Če bomo vsi odlični, se bo denar porazdelil, če bo le eden, bo ta prejel večino vsote,« je dodal Damjan.

Na sestanek je prišel oborožen z dokumenti o delovanju SZS, pravicami in dolžnostmi, ki jih je preučeval dva dneva, a jih sploh ni bilo treba uporabiti, ker so dogovor sklenili brez težav. »Upam, da se bom s temi stvarmi znova začel ukvarjati aprila 2015, torej po koncu sezone,« je končal vidno zadovoljen Damjan.