Da bo 28-letni policist iz predmestja St. Louisa oproščen krivde za katero koli stopnjo umora ali uboja, je bilo jasno pred ponedeljkovo odločitvijo porote, ki je v pospešenem tempu zaradi odmevnosti še enega v nizu hitropoteznih streljanj belopoltih policistov na temnopolte Američane v slabih dveh mesecih zaslišala 60 ljudi. Podobni primeri iz preteklosti, v katerih se je tehtnica praviloma nagnila v prid policijskemu ravnanju, so Darrenu Wilsonu zagotavljali, da bo njegovo dejanje uokvirjeno v silobran, ves gnev, ki se je predvsem med črno Ameriko sprožil po Brownovi smrti, pa sprejet kot izsiljevanje linča. Vladavina prava, na katero se je takoj po odločitvi porote oprl predsednik Barack Obama, je nedvoumno predpostavljena zakonu ulice, ki je Ferguson pretresal takoj po avgustovskem uboju in se je zdaj vrnil še z večjo silovitostjo. A nobena družba ni pravni priročnik, zato je takšno črno-belo slikanje rasno očitno še vedno razdeljene Amerike zgolj tiščanje glave v pesek. Če ne drugega, bi se v dejanski vladavini prava iz porotnega postopka izvzel tožilec Bob McCulloch, ki je očeta policista izgubil pri dvanajstih letih v streljanju z nekimi temnopoltimi ugrabitelji, hkrati pa je v nekem uboju dveh neoboroženih temnopoltih Američanov leta 2000 z lažmi zavajal javnost in pred obtožbo rešil dva bela policista pod krinko.

McCulloch je tokrat javnosti odločitev porote predstavil kot »upoštevanje dejstev in ne fikcije«, pri čemer je mimogrede okrcal medije, ki da so slednjo poustvarjali in posledično sprožali proteste. Toda omenjena fikcija se od dejstev, ki ob nekaj podrobnejših forenzičnih ugotovitvah predstavljajo le še pričevanje policista Wilsona, ne razlikuje bistveno. Nejasen je zgolj občutek ogroženosti, ki je bila pri Wilsonu »življenjska«, Brown pa o njej mrtev ne more pričati. O njej ne more nič povedati niti 12-letni Tamir Rice, ki je minulo nedeljo v igri z lažno pištolo prestrašil belega policista do te mere, da ga je sredi parka v Clevelandu ustrelil.

Ameriška statistika neusmiljeno govori o rasnih predsodkih, ki prevevajo njeno populacijo ter potrjujejo pretirano belo policijsko represijo nad temnopoltimi sodržavljani. »Dejstvo je, da v premnogih delih države obstaja globoko nezaupanje med policijo in obarvanimi skupnostmi,« je nezadovoljstvo temnopolte Amerike z oprostitvijo Wilsona komentiral Obama in skupaj z Michaelovimi starši vse pozval k strpni rabi tragičnega dogodka za dosego pozitivnih sprememb. Vprašanje je le, kdo naj bo še strpen. Kakšno strpnost imajo v mislih prebivalci Fergusona, ki je v zadnjih 25 letih iz belega predmestja postal večinsko črnski, a z devetdesetodstotno belo policijo in belo lokalno oblastjo, veliko pove tamkajšnja prodaja orožja v zadnjih dveh mesecih. Porasla je za 30 odstotkov, opravičilo pa je silobran na obeh straneh.