Stare televizijske frekvence države trenutno prodajajo predvsem omrežjem za mobilno telefonijo, a znanstvenika z nemškega KIT (Tehnološki inštitut Karlsruhe) Arnd Weber in Jens Elsner opozarjata, da to ni najboljša odločitev. Kot sta zapisala v raziskavi, bi družba in gospodarstvo imela precej več koristi, če bi odslužene televizijske frekvence preoblikovali v brezplačen brezžični internet z dolgim dosegom.

Oddajniki z dosegom več kilometrov

Ker so frekvence, pri katerih so nekoč oddajali televizijski program, precej nižje od klasičnih frekvenc brezžičnega interneta, bi bil njihov doseg namreč precej večji. Medtem ko ima posamezna WiFi točka težave z oddajanjem že srednje oddaljenim odjemalcem, bi stare televizijske frekvence omogočale odjemanje signala celo več kilometrov od oddajnika. S tem bi izjemno izboljšali učinkovitost obstoječih omrežij.

Obstoj tovrstnega super WiFija pa bi odpravil potrebo po dragih storitvah kot je 4G spletna povezava prek mobilnika. Čeprav bi to ponekod škodilo ponudnikom mobilnih storitev, pa sta Weber in Elsner prepričana, da bi poteza imela precej bolj pozitiven učinek na preostale segmente populacije in gospodarstva. Cenejša oziroma brezplačna uporaba mobilnega spleta bi namreč spletni promet še povečala, s tem pa bi se odpiralo tudi vedno več priložnosti za nove storitve in gospodarsko rast.

So frekvence za javne ali komercialne potrebe?

Prav tako bi prehod na super WiFi lahko po mnenju nemških znanstvenikov sprožil nov val izumov, kot je to dosegel izum WiFi omrežij. Največjo oviro pri premiku v to smer pa vidita v interesih posameznih vlad držav po svetu. Spori glede najprimernejše uporabe frekvenc namreč niso nič neobičajnega. Mnogi verjamejo, da bi morale biti frekvence javno dostopne brezplačno, spet drugi pa so prepričani, da bi jih države morale prodati interesentom v zameno za najboljšo ponudbo, pridobljena sredstva pa porabiti na področjih, kjer jih potrebujejo.

Poleg tega kritiki zamisli svarijo, da bi zaradi prenasičenosti omrežij z uporabniki ta postala neuporabna. Weber in Elsner očitkom nasprotujeta in sta prepričana, da bi se temu lahko izognili s pomočjo pravih tehnoloških pristopov. Svoj predlog nameravata predstaviti tudi Združenim narodom, in sicer na svetovni konferenci o radijskih komunikacijah, ki jo imajo ZN na koledarju prihodnje leto.