Dokončanje nove ljubljanske urgence oziroma objekta DTS se je znova oddaljilo. Rok za izvedbo del so z enega leta podaljšali na leto in pol, rok za oddajo ponudb pa so z letošnjega oktobra prestavili na 24. december. Po potrebi ga bodo premaknili še v naslednje leto. Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da si želijo s spremembami doseči čim ustreznejše ponudbe in zmanjšati možnost revizij, ponudnika pa bi lahko izbrali na začetku prihodnjega leta. V UKC Ljubljana pa so zaradi zamikanja zaskrbljeni. Vsak mesec odloga pomeni, da bodo bolnike še dlje zdravili v povsem neprimernih prostorih, opozarjajo, ljudje pa bodo na pomoč še naprej čakali v gneči in predolgo.

Predolgo čakanje na izvide

»To pomeni, da bodo pacienti dlje v slabših razmerah in da bodo zato obravnavani slabše, kot bi lahko bili. Bolniki ležijo na hodnikih, v majhnih ambulantnih prostorčkih pa na vozičkih po cel dan ali dva leži po pet ljudi. To niso razmere, ki bi bile vredne človeka. Že tako bi moral biti objekt DTS že nekaj časa končan,« je opozoril vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec.

Zastareli prostori precej pripomorejo k predolgemu čakanju bolnikov, je spomnil. V DTS bo na primer več prostora za laboratorije, tako da bodo izvidi nared prej, tudi rentgenski izvidi bodo lahko zgodnejši. Že nasploh stara urgenca ne ustreza več sedanjim potrebam: če so pred štirimi desetletji vanjo prihajali predvsem poškodovanci in so bili tako načrtovani tudi prostori, zdaj pomoč potrebuje vse več internističnih bolnikov, na primer s srčno-žilnimi težavami. Tudi za zaposlene je delo v neustreznih prostorih težje, je opozoril Vrhunec. »Obžalujemo, da se projekt zgraditve urgence ponovno zamika, saj se že sedaj pacienti zdravijo v nemogočih razmerah,« je poudaril tudi strokovni direktor UKC Ljubljana prof. dr. Sergej Hojker.

Več možnih ponudnikov

Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da spremembe razpisnih pogojev »odpirajo« konkurenco med potencialnimi ponudniki. Med drugim so nekoliko omilili kriterije pri referencah, kar bi lahko razširilo nabor ponudnikov, vnovično ocenjevanje pa je kot realen rok za končanje del namesto prejšnjega enega leta določilo leto in pol.

Še letošnjega avgusta so na ministrstvu za zdravje napovedovali, da bi bila lahko nova urgenca, za katero so namenili 22 milijonov evrov, zgrajena do konca prihodnjega leta. Še bistveno večje pa so zamude glede na napovedi ob začetku gradnje leta 2007, da bodo dela končana leta 2009. Sprva je objekt DTS gradil konzorcij SCT, Vegrada in GPG, a so pogodbo pozneje prekinili, dela pa ustavili. Po ugotovitvah o številnih napakah in predragih rešitvah so projekt kasneje »oklestili«.

Na lanskem razpisu za nadaljevanje del je ministrstvo za zdravje kot neustrezni ocenilo obe ponudbi, Gorenjevo in ponudbo Kolektorja Kolinga. Slednji se je uspešno pritožil, na državni revizijski komisiji pa so pri tem opozorili na neustrezen popis del. Večja previdnost ministrstva za zdravje, na katero kažejo sedanje spremembe, zato ni presenečenje, vendarle pa so časovni zamiki precej veliki.