Dejstvo pa je, da bo Petrol energijo iz tega sistema prodajal tudi občini za njene objekte. Da je prav ta naša naftna družba daleč največji sponzor pokala Vitranc pa tudi sponzor Smučarske zveze Slovenije in biatloncev, bojda z odločitvijo, da prav Petrol dobi posel v Kranjski Gori, nima nič. Vsaj tako pravijo pristojni.

Občina Kranjska Gora se je že dalj časa spogledovala z mislijo, da bi zgradila sistem daljinskega ogrevanja, a so idejo o podelitvi koncesije že pred poldrugim letom zavrnili. Vzporedno so tekla pogajanja Hita Alpinee s Petrolom. Na zadnji seji občinskega sveta v prejšnjem mandatu junija letos pa so občinski svetniki na predlog zdaj že nekdanjega župana Jureta Žerjava soglasno podprli sklep, da Petrolu dovolijo zgraditev omrežja in da sprejmejo njihovo ponudbo, da bi na njihov vročevod priklopili tudi občinsko stavbo, dvorano Vitranc, zdravstveni dom in osnovno šolo (v kateri so pred kratkim zgradili novo kotlovnico na kurilno olje, ki ostaja v »hladni rezervi«). Glede na izračune v sprejeti ponudbi bo občina v povprečnih zimah na leto za ogrevanje na biomaso Petrolu odštela 90.000 evrov, za kurilno olje pa so prej porabili 110.000 evrov.

Nekaj pomislekov ostaja

Prihranki očitno bodo, v oči pa bode nekaj drugih podrobnosti. Niti iz Petrola niti iz Hita Alpinee nam niso odgovorili, kdo je vlagatelj v naložbo in koliko je ta vredna. Pričakovali bi, da je investitor Petrol, ki bo potem 12 let energijo prodajal hotelirjem in občini. Na junijski predstavitvi projekta svetnikom je predstavnik Petrola dejal, da so še kako zainteresirani, da bi se na sistem priključili še drugi uporabniki.

Petrol kotlovnico gradi tik ob hotelu Kompas, to se pravi lučaj stran od kranjskogorskih smučišč. Kotlovnica bo delno vkopana, a bo dimnik kljub temu visok osem metrov. Kurišče na biomaso je načeloma okolju prijazno, a je pri nas problem mokrih sekancev, zaradi česar se, glede na izkušnje podobnih sistemov drugje, iz dimnikov pogosto vali bel dim, ki ni nič drugega kot para, a bi bila za turiste in smučarje verjetno lahko moteča. Projekt predvideva tudi kurjenje na kurilno olje ob zimskih konicah, ob zelo nizkih temperaturah. Kolikšne bi bile te temperature, ko bi bilo treba zagnati rezervne peči na olje, ni znano, saj to iz projektov ni razvidno. Zanimivo pa je, da so predvideli zgolj štiri kubične metre in pol zaloge kurilnega olja, kar je po mnenju strokovnjakov »smešno malo«. Lesne sekance bodo v zalogovnik vozili vsakih pet dni, kar je ob stalnem prometnem kaosu v konicah turistične sezone prav tako lahko težavno. Vgradili bodo dva kotla moči 1000 kW, to se pravi, da gre za tako imenovano manjšo napravo, za katero veljajo nekoliko milejše okoljevarstvene zahteve.

Petrol: Megle ne bo!

Na nekaj teh pomislekov so odgovorili v Petrolu. »Po veljavni zakonodaji je tudi za naprave do 1000 kW za odstranjevanje prašnih delcev iz dimnih plinov treba vgraditi odpraševalne naprave, vrečaste filtre. Filtri, ki so vgrajeni na kotlih, ki bodo nameščeni v Kranjski Gori, odstranjujejo prašne delce v takšni meri, da zmanjšajo vrednosti delcev na do petkrat nižjo vrednost od dovoljene po veljavnih predpisih, tako da ni bojazni, da bi se na bližje smučišče valila megla ali da bi bili vidni kakšni vplivi na sneg. Še toliko bolj, ker je tovrstna energetska rešitev mnogo sodobnejša in okolju prijaznejša od predhodne,« zatrjujejo v Petrolu, kjer so odločno zanikali tudi namige, da naj bi Petrol pogojeval nadaljnje sponzoriranje pokala Vitranc (od katerega imajo velike koristi hotelirji in celotno turistično gospodarstvo) s pridobitvijo tega posla. »Petrol je sklenil pogodbo o dobavi toplote in zagotavljanju prihrankov energije na osnovi razpisa Hita Alpinee in po pogajanjih, kjer je podal, med vsemi ponudniki, ki so bili vključeni v pogajanja, najugodnejšo ceno ogrevanja v pogodbeni dobi.« Zanimivo, da so zdaj na Petrolu dejali, da priključitev dodatnih večjih odjemalcev ni predvidena.