Kranjska občina je prostore za knjižnico od Globusa Trgovine, IC Doma in Primorja (pogodbeni partnerji pri izgradnji) leta 2006 kupila za 8 milijonov evrov. Skoraj toliko, natančneje 7,4 milijona evrov, Globus Trgovina zdaj dolguje upnikom, daleč največ Gorenjski banki, ki je predlagala stečaj podjetja. Iz načrta finančnega prestrukturiranja je razvidno, da ima družba za 5,7 milijona evrov premoženja, pri čemer je na 4,6 milijona evrov ocenjena veleblagovnica Globus. Lastnik Franc Bukovnik za pojasnila ni bil dosegljiv, samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa je podjetje ustvarilo 1,2 milijona evrov izgube. V Globusu Trgovini v načrtu finančnega prestrukturiranja predlagajo, da bi od 735.000 evrov nezavarovanih terjatev približno 322.000 evrov pobotali, preostanek navadnih terjatev v višini 412.000 evrov pa bi po pretvorbi v lastniške deleže zmanjšali za 70 odstotkov. Preostalih 30 odstotkov bi Globus Trgovina brez obresti poplačala najpozneje do konca leta 2019.

Osnovna dejavnost podjetja Globus Trgovina je trženje veleblagovnice Globus v Kranju, a je stavba zadnja leta ostala bolj prazna lupina brez vsebine, ki naj bi dopolnjevala moderno in dobro obiskano novo knjižnico. Obljube o poslovnem razmahu so se tudi zaradi gospodarske krize razblinile. Za povrh je veliko poslovno stavbo v bližini zgradila kranjska Sava, ki je v njej želela tudi knjižnico, a se je politična oblast v Kranju odločila za Globus.

Stavba, ki letos praznuje 45-letnico in jo je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar, je že ob svojem rojstvu zaradi »rjaste zunanjosti« vzbujala zanimanje in tudi negativne kritike, zdaj pa je Globus ponovno mestu v sramoto. Čeprav je v pritličju nekaj polnih prostorov, med drugim sta tam še vedno trgovina in obrat s hitro prehrano, je vsebina stavbe ob vstopu v mestno jedro popolnoma nedorečena.