Nekoč je bilo primerno, če je kandidat na obisku vasi prelomil kruh, spil šilce, z lokalci ob obračanju praseta ali jagenjčka pokramljal o družbenopolitičnih razmerah v regiji in razburljivi končnici v lokalni nogometni ligi. Domov pa je nesel najboljši spis četrtošolčka Jožeka. Pred dnevi pa sta županja slavnega mesteca Knin hadezejevka Josipa Rimac in hadezejevska predsedniška kandidatka Kolinda Grabar Kitarović postavili lestvico obdarovanj, samo ob volitvah pogostih gostov iz prestolnice, izjemno visoko. Strankarski kolegici županja ni podarila zbirke doslej neznanih kuharskih receptov kninskega zaledja Blitva na tisoč načinov, ali prta, ki ga je osebno vezla med sejo občinske uprave, ali steklenice tropinovca, pridobljenega po skriti recepturi, ki se je v družini Rimac prenašala iz roda v rod.

Kot priročno in simbolno pomembno darilo je Josipa, še pred uradnim začetkom predvolilne kampanje, izročila Kolindi, morda bodoči predsednici države, najsvetejši simbol mesta Knina in Hrvaške; dvajset kvadratov veliko hrvaško zastavo, ki plapola nad kninsko trdnjavo vse od tistega dne, ko jo je tam avgusta 1995 po hudih bojih za mesto, a začuda brez izstreljenega naboja, obesil general Korade. To seveda ni tista zastava, ki jo je potem cmoknil predsednik Tuđman, saj je original zaradi sonca in vetra od takrat »apšlesal«, izgubil barve do nerazpoznavnosti in ni ravno primeren za obdarovanje. Gre pa za repliko in je zato njena simbolna vrednost ostala nespremenjena – to je zastava skupnega boja za samostojnost in ozemeljsko celovitost vseh Hrvatov in ne samo tistih s člansko izkaznico stranke HDZ. Tako lahko mislijo politični amaterji. Josipa je državniško modro (misli lokalno, deluj globalno) postavila stvari na pravo mesto: »Kolinda, želim, da to zastavo, sneto s kninske trdnjave tebi v čast, izobesiš v predsedniških dvorih kot simbol tvoje in naše zmage,« je vzhičeno deklamirala in drugega kandidata, tistega z levice, hadezeju odvratnega Josipovića, pahnila med tiste, ki si takšne časti ne zaslužijo.

Kaj potemtakem lahko kninska županja podari kandidatu, ki si ne zasluži zastave, če mu morda kljub temu pride na misel predvolilno obiskati Knin? Kaj naj kninskega izobesi v predsedniški palači, če zaradi krivičnega volilnega zakona, po katerem je predsednik tisti, ki dobi več glasov, zmaga? Torej, še vedno lahko njemu v čast obrnejo prašička na ražnju in mu v roke potisnejo prašičjo glavo z jabolčkom, ali iz lesa izrezbarjenega oslička, ali na Kitajskem izdelan mavčni kipec Marije međugorske, venček suhih fig in fotografijo Kolinde Grabar Kitarović, ko iz rok kninske županje sprejema hrvaško zastavo s kninske trdnjave. Za levega kandidata to niti ni tako slabo. Bolje kot prosti spis četrtošolčka.