V nabito polni ljubljanski stolnici so včeraj ob zvokih Dvorakove maše v D-duru po skoraj letu in pol brezvladja v škofa slovesno posvetili 56-letnega frančiškanskega patra Stanislava Zoreta. Zore je tako postal prvi škof v skoraj 500-letni prisotnosti frančiškanov na ozemlju ljubljanske nadškofije.

Stres in Turnšek manjkala med škofi

Posvečenja in umestitve na čelo nadškofije se je poleg visokih klerikov iz tujine in domovine, med katerimi, vsaj ob oltarju, ni bilo videti upokojenih nadškofov Stresa in Turnška, udeležil skoraj kompleten državni vrh. Poleg premierja Cerarja in predsednika države Pahorja so se vabilu odzvali tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša... K maši so prišli ljubljanski župan Zoran Janković in rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik, številni poslanci in mnogi drugi predstavniki akademskega, političnega in gospodarskega sveta. Nadškof Zore se jim je posebej zahvalil in izrazil željo, da si bodo v bodoče »v pristnem spoštovanju in iskrenem sodelovanju vsak na svojem področju prizadevali za dostojanstvo vsakega, zlasti pa najbolj obrobnega in pomoči potrebnega človeka«. Zore se je zahvalil tudi svojim predhodnikom na škofovskem sedežu, med katerimi je izpostavil nadškofa Stresa in škofa Glavana. »Po vajini zaslugi sprejemam nadškofijo, ki je ves čas ostala zvesta služenju ljudem,« je dejal.

Za glavnega posvečevalca si je nadškof izbral nuncija Juliusza Janusza, poznavalci pravijo, da je tudi tako izkazal hvaležnost in spoštovanje do papeža Frančiška, za soposvečevalca pa predsednika SŠK Andreja Glavana in celjskega škofa, soimenjaka Stanislava Lipovška. Za geslo si je izbral svetopisemske besede: veselite se v Gospodu. Posvečenja so se udeležili tudi Zoretovi svojci, med njimi brat in sestri. Tudi njim je nadškof namenil lepe besede. »Skupaj smo se učili vse deliti med seboj, se učili živeti drug za drugega in biti bratje in sestre. Hvaležen sem, ker sem ob njih živel lepo otroštvo,« je razkril osrečujoči drobec iz svoje osebne zgodovine.

»Kapetan odlične ekipe duhovnikov«

Nuncij Janusz je v svoji homiliji med drugim poudaril, da je škof tisti, ki »zna posodobiti vse, kar se je zgodilo«, zlasti pa ve, kako skupaj s Cerkvijo postati priča Jezusovega vstajenja. »Pogum umiranja, velikodušnost v podaritvi svojega življenja in použivanja za čredo so zapisani v genski zapis škofovske službe.« Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa je svojega šefa »športno« razglasil za »kapetana odlične ekipe duhovnikov, ki sicer ni več rosno mlada, a ohranja močno duhovno kondicijo, hoče delati skupaj, ohranja pogum pri odločanju, ob vsej raznolikosti darov in ob različnih mnenjih pa zna in želi igrati skupaj«.

Danes se bo nadškof Zore udeležil zasedanja Slovenske škofovske konference. Pričakovati je, da ji bo v bodoče predsedoval sam.