Ko so iz obeh slovenskih predstavnikov pred devetim krogom lige ABA sporočili seznam poškodovanih, je bilo jasno, da Krko in Union Olimpijo čaka izredno težko delo. Naposled se je zgodilo neizogibno. Prvič v letošnji sezoni sta bili obe moštvi v istem krogu poraženi. Kljub temu pa to zaradi silne izenačenosti lige ni pustilo večjih posledic na stanju na lestvici.

Pri Krki je na obračunu proti Mega Vizuri na parket stopil prvi igralec moštva Malcolm Armstead, za katerega je trener Aleksandar Džikić trdil, da ne bo nastopil. Pri srbskem trenerju tovrstne igrice niso novost, saj poskuša vse, da bi zavedel nasprotnika, a mu tokrat ni uspelo. Poškodbe so namreč pustile prevelike posledice pri Novomeščanih. Džikić je namreč celoten obračun v večini igral s sedmimi igralci, nekaj drobtinic pa je ponudil le še Tomažu Bolčini in Žigi Zatežiču. Gostje iz Smedereva so kljub mladosti pokazali zrelo igro, predvsem dvojec Nikola Jokić - Nenad Miljenović, nova velika upa srbske košarke. Večino obračuna so držali prednost v svojih rokah, v ključnem trenutku sredi zadnje četrtine pa stopili na plin, si priigrali nekoliko višjo prednost in se na koncu zasluženo veselili zmage v dvorani Leona Štuklja.

Po tekmi je trener Krke Aleksandar Džikić v svojem slogu podal videnje tekme: »Seveda nisem zadovoljen s porazom, a glede na okoliščine verjetno ni bilo kaj več pričakovati. Videli smo, zakaj je Jokić najboljši igralec lige, videli smo mojstra v njegovi pravi luči. Ostane nam, da se poskušamo pozdraviti in gremo naprej. Opozarjal sem na težave, vendar nima smisla, saj me nihče ne posluša.«

Brez bele zastave so v Podgorico na gostovanje k drugemu najkakovostnejšemu moštvu jadranskega tekmovanja Budućnosti odpotovali košarkarji Olimpije. A jasno je bilo, da bodo zdesetkani težko resen tekmec črnogorskemu moštvu. Še težje, ker nekateri igralci, v prvi vrsti Hristo Nikolov in Klemen Prepelič, ne dajejo tistega, zaradi česar so bili pripeljani v Ljubljano. Bolgar je po odličnem uvodu v sezono vidno padel, medtem ko Bistričan nikakor ne najde prave strelske forme, brez katere mu zmanjka napadalnega arzenala. V dvorani Morača je zgrešil vseh pet metov za tri točke, kar pušča posledice na njegovi samozavesti. Kljub solidni predstavi Alena Omića je pri Olimpiji po odhodu Mirze Begića vidno pomanjkanje centimetrov, kar bo od trenerja Aleša Pipana v prihodnjih tekmah zahtevalo taktično prilagoditev, če ne se Ljubljančanom ne piše dobro.

»Igrali smo proti trenutno kakovostnejšemu tekmecu. Ko smo imeli priložnosti, da se približamo, smo grešili. Imeli smo preveč izgubljenih žog in preslabo skakali,« je razmišljal Aleš Pipan.

Ostali izidi: Szolnoki Olaj – Zadar 82:81 (23:17, 37:43, 61:61), Metalac – Levski 81:54 (24:11, 45:28, 63:47), Igokea – MZT Skopje 61:76 (13:20, 29:40, 47:56), Partizan – Cibona 73:64 (24:16, 45:30, 61:50), danes ob 20.30: Cedevita – Crvena zvezda, vrstni red: Budućnost 8-1, Crvena zvezda 8-0, Cedevita 6-2, Krka, Partizan, Olimpija, Mega vizura in Szolnoki po 5-4, Metalac 4-5, MZT 3-6, Cibona, Igokea in Zadar po 2-7, Levski 1-8.