Vse se je začelo kot igra. Ko je Lewis Hamilton, ki izvira iz zelo skromnih družinskih razmer, njegov oče Anthony je temnopolti potomec emigrantov iz Granade, mama pa svetlolasa bela Angležinja, vstopil v svet dirkanja, je bil svojevrstna posebnost. Ne zaradi barve kože, pač pa zaradi talenta.

Ta je bil nesporen od njegovega začetka dirkanja in ena boljših potez je bila, da so ga takrat še kot otroka pridružili ekipi Nica Rosberga. Nico, njegov letošnji največji tekmec, in Lewis sta tako znanca že od ranih dirkaških dni, in kot so vedeli povedati mnogi kasneje, je bil Lewis tisti z več talenta, Nico pa tisti z več denarja. Tudi s to pomočjo se je za Lewisa začela zgodba počasi odvijati na bolje.

Prvi resen korak je naredil, ko je bil kot eden najboljših kartistov povabljen v ekipo McLarna, ki ga je vzela pod svoje okrilje. Spoznal se je s takratnim malce arogantnim, a pronicljivim vodjem ekipe Ronom Dennisom, ki ga je presenetil z vprašanjem, kaj bi rad počel v prihodnje. Lewis mu ni ostal dolžan: »Postal bom prvak z McLarnom.«

Samozavest je nekaj, s čimer Hamilton dejansko nikoli ni imel težav. Odgovor je malce zaprl sapo tudi Dennisu, a Lewis je takrat govoril resnico. Leta 2008 je ravno z McLarnom postal prvak, čeprav po izredni drami v zadnjih ovinkih dirke v Braziliji. Letošnja druga zvezdica pa, kot sam pravi, v vsem prekaša prvo.

»To je najboljši dan v mojem življenju. Leta 2008 je bilo prvič, malo sem trepetal za naslov, a letošnja sezona… Ta je bil naravnost neverjetna. Toliko bolj, ker sem jo osvojil v odlični ekipi, ekipi, ki so jo mnogi imeli za napako. Mojo napako, da sem prestopil nekam, kjer se mi bodo zaprla vsa vrata. In poglejte zdaj.«

29-letni Britanec je namreč naslov prvaka osvojil tako, kot ga pravi dirkač mora, z zmago. Enajsto v letošnji sezoni, kar samo še govori o premoči Mercedesa na vseh področjih. On in Rosberg sta vse ostale dirkače potisnila v vloge statistov, ki samo nemočno gledajo, kaj bosta skuhala ta dva v ospredju. V Belgiji je prvič počilo, a potem so prišli meseci Lewisa Hamiltona.

Če je imel sprva še nekaj težav z Rosbergom, je prave jeklene živce pokazal na koncu, ko je bilo to najbolj potrebno. Oba sta bila svoj boj v zakulisju, a vedno bolj je postajalo očitno, da je Hamilton narejen iz pravega testa in da naslov prvaka iz 2008 ni bil naključje. Kot ni naključje, da je s 33 zmagami letos postal najuspešnejši britanski dirkač v formuli 1 vseh časov. Kdor spremlja ta šport, potem ve, da je to svojevrsten dosežek.

V svojo statistiko je 29-letni Anglež zdaj dodal še 70 uvrstitev na dirkah med najboljše tri, 38 dirk je začel z najboljšega startnega mesta, na 20 dirkah je odpeljal najhitrejši krog.

A zasebno Hamilton nima ravno najsrečnejše roke. Prijateljevanje s pevko Nicole Scherzinger je šlo skozi številna obdobja toplo-hladnega odnosa, trenutno naj bi bila spet par. Eden najbolj zaslužnih za letošnji naslov prvaka je verjetno eden od vodij ekipe Niki Lauda. Avstrijec je precej diplomatsko uspel prepričati Lewisa, da je zanj slabo, če ga na dirkah spremlja Nicole. Takoj, ko je prenehala hoditi na dirke, se mu je odprlo.

Zato pa rad na dirko pripelje svojega psa Roscoa, ki mu, kot je videti, prinaša srečo. Kot pravi pripadnik športnega jet-seta si je na začetku lanskega leta kupil zasebno letalo bombarider challenger 600. Že leta 2009 je od angleške kraljice dobil naziv MBE, istega leta ga je doletela še ena čast, v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds so predstavili njegovo lutko v kombinezonu McLarna, ki naj bi stala okoli 150.000 funtov, izdelovali pa so jo 6 mesecev.

Ima pa Hamilton še eno ljubezen – hitre avtomobile. Včasih zna očitno preveč stopiti na plin. Leta 2007 so ga ujeli v Franciji, da je vozil 196 km/h na avtocesti in mu za en mesec odvzeli vozniško dovoljenje in zasegli avtomobil. Leta 2010 je pred dirko v Avstraliji zaradi prehitre vožnje uničil pnevmatike, za kar so mu za 48 ur zaplenili avtomobil in ga oglobili s 500 avstralskimi dolarji, sodnik naj bi ga okrcal kot »dirkaškega pobalina«. Hamilton se je potem javno opravičil.

Da ne zganja norčij le s službenimi mercedesi, a ima tudi dober okus, dokazuje, da je strasten ljubitelj AC cober, legendarnega avtomobila. En primerek v črni barvi ima v svoji garaži v Monaku.

Lewis Hamilton trenutno živi v svojih drugih sanjah, nov naslov prvaka je povsem zaslužen, a tudi sam ve, da se bo v naslednji sezoni zgodba začela na novo. Nico Rosberg je letos s stisnjenimi zobmi priznal, da je bil Hamilton boljši, a drugo leto… to bo že povsem druga zgodba.