Tekmovalni dosežki na prvi postaji štiri mesece dolgega maratona so premo sorazmerni s tem, koliko skokov za trening so imele posamezne reprezentance na snegu oziroma vsaj na ledeni zaletni smučini. Za večino skakalcev so bili skoki v Klingenthalu sploh prvi v letošnji sezoni na snegu, saj razen na Finskem nikjer ni bilo skakalnice s snežno podlago.

Na veliko veselje gostiteljev so blesteli Nemci. Očitno je, da so izkoristili ledeno zaletno smučino, ki jo imajo doma v Oberstdorfu. Medtem ko so Slovenci na ledeni smučini trenirali zgolj štiri dni in se nato vrnili domov na skakalnice s keramično zaletno smučino, so Nemci vse od sklepne tekme poletne velike nagrade oktobra prav v Klingenthalu trenirali na ledu. Japonci v Saporu in Norvežani v Trondheimu imajo skakalnico z ledeno smučino, zato so blesteli na ekipni tekmi. Finci so z več kot dvema tednoma skokov na snegu za trening in celo eno tekmo v očitni prednosti pred konkurenco. Med prijetna presenečenja spadajo Čehi pod taktirko novega trenerja, Avstrijca Richarda Schalerta, ki je prinesel mirnost in povezal ekipo ter v ospredje izstrelil včerajšnjega zmagovalca Romana Koudelko, in Švicarji z neuničljivim Simonom Ammannom. V Avstriji so po osmem mestu na ekipni tekmi že zagnali preplah in začeli dvomiti o metodah dela novega selektorja Heinza Kuttina. Poljaki so bili brez poškodovanega prvega zvezdnika Kamila Stocha daleč od velesile.

V skokih se realna razmerja sil pokažejo šele okrog novoletne turneje, ko se izenači količina skokov na snegu. Slovenci so v zlati sredini. Razlogov za paniko ni. Vsak dan so pokazali več konstantnosti, kar je osnova za preskok k vrhunskosti.