Gre za prve korake v novem načinu spodbujanja zagonskih podjetij v razvojni fazi potrjevanja njihovih izdelkov na trgu, ki je v tujini sicer uveljavljeni način podpore podjetij v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti. Dvajseterica podjetij, ki je sklepe o dodelitvi denarja iz razpisa SK50 že prejela, je hkrati v okviru vsebinske podpore podjetniškega pospeševalnika Start:up Geek House že začela intenzivni 10-tedenski mentorski izobraževalni program.

Na njem bo pridobila vsa temeljna znanja o gradnji zagonskega podjetja po najsodobnejših, vitkih in agilnih metodah. Podjetja, ki so bila na razpisu SK50 izbrana, so Adora-med (odlični drugi na tekmovanju Imagine cup 2013), Allbatron, BG boatguard, Borza terjatev, CEATM, DOO, eAVIO, Eforma (z aplikacijo Moj mojster se je lani maja uvrstila med finaliste tekmovanja Startup leta in dobila priznanje za najboljši poslovni načrt), Getapro, Internacionalni športi, Lushna, NERVteh, Nizkocenovci, NP3, Pricejet, Prospeh, Safe Cover, Satran plus, Smartpa in Solair.

»Program je primerljiv s programom najboljših svetovnih pospeševalnikov, saj mlada podjetja v njem poleg znanja pridobijo tudi mrežo poznanstev in drugo vsebinsko mehko pomoč, ki zmanjšuje tveganje propada podjetja,« zatrjuje mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, ki bo po prvem razdeljenem milijonu evrov nov razpis objavil že v začetku 2015.

Na razpis za SK50 in SK200 se je prijavilo 60 podjetij, predstavitev pred predselekcijsko komisijo je prestalo 37 podjetij, od tega za razpis SK50, za razpis SK200, ki je soroden razpis za podjetja v kasnejši fazi razvoja, pa 10. Glavni namen predselekcijskega postopka je bil podjetjem pomagati pri razvoju njihove poslovne ideje in pri oblikovanju ključnih elementov poslovnega modela, skozi aktivno delo pa izbrati tista podjetja, ki so dejansko najbolj primerna za investicijo iz javnih sredstev. »Januarja bomo objavili razpise P2, SK75 in SK200. Razpisne pogoje bomo nekoliko nadgradili in spremenili,« pojasnjuje Maja Tomanič Vidovič. jpš