V času veselega decembra bo na ljubljanskih trgih in nabrežjih razporejenih 48 sejemskih in gostinskih hišk, ki jih oddaja javni zavod Turizem Ljubljana. Hiške bodo med 3. decembrom in 1. januarjem sestavljale ponudbo Miklavževega in Prazničnega sejma.

Največ zanimanja za gostinske hiške

Najvišja najemnina tudi letos ostaja za veliko gostinsko hiško na Cankarjevem nabrežju, za katero mora najemnik odšteti 15.000 evrov, k najemnini pa primakniti še 1500 evrov za priklop in pavšalno porabo električne energije. Kljub zajetnemu znesku so se za najem te velike hiške potegovali trije ponudniki. Izbrani najemnik bo pijačo in jedačo lahko stregel od 10. do 24. ure, na silvestrovo pa vse do 3. ure zjutraj. Takšen je tudi obratovalni čas preostalih šestih velikih gostinskih hišk. Tri bodo stale še na Prešernovem trgu, dve na Bregu in ena na Kongresnem trgu.

Če so najemnine za velike gostinske hiške v primerjavi z lanskoletnimi ostale nespremenjene in se gibljejo med desetimi in petnajstimi tisočaki, pa je najemnina za nekatere manjše gostinske hiške višja. Za eno izmed štirih malih hišk na Cankarjevem nabrežju letošnja najemnina tako znaša 6000 evrov, za vsako izmed treh hišk na Bregu pa 3000 evrov. »Program na Bregu je vsebinsko dopolnjen, daljša se tudi obratovalni čas gostinskih hišk, zato se je cena nekoliko dvignila,« je v imenu zavoda odločitev pojasnila Špela Golčer. Najemnina za tri hiške na Kongresnem trgu ostaja nespremenjena in znaša 5000 evrov.

Prav za male gostinske hiške, na Bregu bodo letos odprte do 23. ure, na preostalih lokacijah še uro dlje, je bilo tudi letos že tradicionalno največ zanimanja. »Za deset malih hišk smo skupno prejeli 35 prijav,« so sporočili z zavoda.

Najcenejši »kuhanček« za 1,30 evra

Gostinsko ponudbo bo sicer dopolnjevalo še deset sejemskih stojnic v času Miklavževega sejma, ki bo trajal od 3. do 6. decembra, najemnina zanje pa znaša 333 evrov, medtem ko bodo v sklopu Prazničnega sejma, ki se bo zaključil na prvi dan novega leta, postavili še 31 sejemskih hišk na Bregu. Cena najema hišice je tudi letos 1700 evrov, najemniki pa smejo prodajati le izdelke, ki so primerni tudi kot praznična darila. Za kuhano vino, ki je v času veselega decembra na vrhu priljubljenih pijač, bodo obiskovalci pri ponudnikih v gostinskih hiškah morali odšteti od 1,30 do 2 evra.

Z najemninami bodo na zavodu prejeli nekaj manj kot 184.000 evrov, ki jih bodo v prvi vrsti porabili za stroške sejma, preostali denar pa za obogatitev kulturnega programa v okviru projekta December 2014 v Ljubljani, ki bo letos prinesel nekatere novosti. »V letošnjem letu so tema Vesoljske igrače, s čimer Zmago Modic v zasnovo okrasitve vpeljuje novo temo – intelekt,« je pojasnila Golčerjeva in dodala, da bo letošnja okrasitev tako, kot napoveduje njen avtor, izrazito dinamična: »Geometrijske oblike bodo prehajale druga v drugo.« žir