Z zmago na sredini generalki na derbiju proti Gorenju v Zlatorogu (32:31) je trener celjskega kluba Branko Tamše poskrbel za dve rekordni enajstici. Na enajsti tekmi v letošnji slovenski ligi je dosegel enajsto zmago, še bolj pa je navdušujoč podatek, da je nanizal že enajsto zaporedno zmago v velenjsko-celjskih derbijih: po osmih trenerskih uspehih na klopi Gorenja je dosegel še tretjo kot trener Celja, zadnjič pa je kot trener katerega izmed dveh najboljših slovenskih klubov igrišče zapustil poražen 13. maja 2011. »Veseli me, da so fantje pokazali drugačen obraz kot na tekmah v ligi prvakov. Tam smo imeli na kolenih favorizirane Vardar, Veszprem, Montpellier in Rhein Neckar, a na koncu vedno izgubili. Proti Gorenju smo v drugem polčasu zaostajali že za pet golov, toda poraz smo spremenili v zmago. Negativno me je presenetil vstop v tekmo, toliko bolj pozitivno vrnitev med žive,« ocenjuje Branko Tamše, ki upa, da bo takšen »recept« začel delovati tudi v Evropi.

Tamše priznava, da je med polčasoma derbija v garderobi izrekel precej ostrih besed, toda posledično so njegovi igralci v drugem polčasu zaigrali povsem drugače. A derbi je že preteklost, Tamšetov pogled pa je usmerjen v obračun z Rheinom Neckarjem (jutri ob 17. uri), ki si v nemški ligi deli prvo mesto s Kielom (oba po 13 zmag in dva poraza). »Pred desetimi dnevi smo v Nemčiji tri četrtine tekme igrali zelo dobro, še sredi drugega polčasa vodili za tri, imeli tik pred koncem možnosti vsaj za remi, a spet nesrečno izgubili. Za morebiten uspeh proti Rheinu Neckarju moramo biti maksimalni v vseh elementih igre. Upam, da so se fantje česa naučili s tekme v Nemčiji in da se slabe izkušnje ne bodo spet ponovile,« se nadeja Tamše, ki je na zadnjih dveh tekmah z Rheinom Neckarjem doživel dva poraza (25:35, 27:31), skupno pa so Celjani proti temu klubu iz Mannheima na sedmih tekmah že sedemkrat izgubili.

Miha Zarabec je bil osrednje ime derbija v Zlatorogu, poleg odlične organizacije igre pa je blestel tudi kot strelec: iz 12 poskusov je dosegel 12 zadetkov (po šest iz igre in s črte sedmih metrov) do 50. minute. »To, kar nam v ligi prvakov ne uspeva, nam je proti Gorenju – ostali smo zbrani do konca ter igrali brez velikih in usodnih nihanj. Upam, da bo odslej tako tudi v Evropi in da je to dobra popotnica za tekmo z Nemci,« pravi 23-letni Miha Zarabec, ki je z 31 goli tudi prvi strelec Celjanov in skupno enajsti v celotni ligi prvakov. Zarabec vztraja pri trditvi, ki jo je izrekel že takoj po porazu proti Nemcem (v sredo so v nemški ligi doma premagali Wetzlar s 27:20) pred devetimi dnevi: »Sposobni smo najti rešitev za igro Rheina Neckarja in ga presenetiti v Zlatorogu. Za to imamo dovolj kakovosti, moči, energije, samozavesti, želje, motiva. Ne, po zmagi proti Gorenju ni evforije, naše glave pa so čiste in umirjene. V ligi prvakov bi si zaslužili več kot le dve točki na petih tekmah, a če proti Nemcem ne bo črnih minut, se lahko zgodi marsikaj.«

Potem ko je v sumljivih okoliščinah ostalo brez igranja v ligi prvakov, Gorenje evropsko sezono začenja v tretjem krogu pokala EHF. Njegova prva in sočasno zadnja ovira (v prvih dveh krogih so bili Velenjčani prosti) na poti v skupinski del tekmovanja bodo Permski medvedi iz Rusije, tekma pa bo jutri ob 13. uri po slovenskem času v mestu Perm, ki je od Velenja oddaljeno več kot 3800 kilometrov. Potovanje do Perma, kjer bo na dan tekme temperatura okoli minus 20 stopinj Celzija, naj bi predvidoma trajalo 16 ur, težavo pa bi lahko predstavljala tudi štiriurna časovna razlika v primerjavi s Slovenijo.

»Derbi v Zlatorogu je bil za nas prva resnejša preizkušnja v sezoni, zato pred njo nismo imeli realne slike o svoji moči. Glede na dolgo potovanje v Rusijo je glavna naloga pred tekmo čim bolje spočiti igralce,« se zaveda trener Ivan Vajdl, ki mu je pri nabiranju podatkov in posnetkov igre Rusov precej pomagal Vitalij Dubonosov, nekdanji vratar Gorenja. O igri Permskih medvedov, ki so v drugem krogu izločili češki Plzen (zmagi v gosteh s 25:23 in doma s 30:25), pravi: »Za ruske klube igrajo nenavadno globoko obrambo 5-1. Na papirju smo favoriti, a bomo morali to potrditi na igrišču. Verjamem, da bomo že v Permu iztržili ugoden izid in naredili velik korak k uvrstitvi v skupinski del.« Medtem ko se za Gorenje evropska sezona šele začenja, se za igralke GEN-I Zagorja že končuje. Že na prvi tekmi tretjega kroga pokala EHF v Zagorju so proti Esbjergu izgubile z enajstimi goli razlike (22:33), zato je povratni dvoboj, ki bo jutri ob 13. uri na Danskem, le formalnost.