Na ravni slovenskega biatlona se je prvič po zelo dolgem obdobju zgodilo, da pred prvimi tekmami svetovnega pokala niso potrebne izbirne tekme. Prve resne preizkušnje v nedeljo na prizorišču priprav v Idreju na Švedskem bodo imele tako le značaj pregledne tekme. »Za bukovo vejo,« jih je nekoč imenoval tekač Nejc Brodar, ki je kot pomočnik tekaškega trenerja Marka Gracerja na uvodni tekmi tridnevnega niza FIS v norveškem Beitostolnu kot najboljši dosežek na 10 kilometrov klasično pospremil obetavno 15. mesto 20-letne Lee Einfalt z dvominutnim zaostankom za zmagovalko svetovnega pokala Therese Johaug in Marit Bjoergen, Katja Višnar je bila 24.

»V nedeljo bomo sodelovali na švedski izborni tekmi,« je biatlonski glavni trener Uroš Velepec razložil biatlonsko situacijo. »Tedaj bo prispel tudi že servisni del ekipe, da bodo imeli konkurenčne smuči. Le Rok Tršan bo nastopil tudi v soboto na francoskih kvalifikacijah. Tekmoval bo sicer s 'kamen' smučmi, saj bolj kot drugi potrebuje tekmo za nabiranje strelskih izkušenj.«

Slovenska biatlonska reprezentanca bo v Östersundu nastopila celo v okrnjeni zasedbi, a ne zaradi varčevalnih ukrepov. Mimogrede, proračun panoge naj bi v tej sezoni obsegal 870.000 evrov, kar je sicer dvesto tisočakov več, kot ima na voljo panoga smučarski tek. Primernih kandidatov za nastop na prvih posamičnih tekmah v Östersundu (3.–7. december) je premalo, da bi sploh zapolnili polno kvoto, ki so ji jo izborili v pretekli sezoni pokala narodov. Namesto s petimi biatlonci, kot pripada devetouvrščeni reprezentanci, kar je glasno omenjen cilj tudi v letošnji sezoni, bo na prvi tekmi poleg Jakova Faka in Klemna Bauerja, ki bosta z Andrejo Mali in Tejo Gregorin sestavila tudi mešano štafeto za uvodno preizkušnjo v nedeljo, 30. novembra, nastopil le Lenart Oblak. Med dekleti, ki bodo kot 15. reprezentanca pokala narodov lahko nastopile s štirimi, je predvidena le še Anja Eržen.

Janez Marič in Peter Dokl sta se preprosto odpovedala odhodu v Skandinavijo. Zamenjave ni. Rok Tršan je uradno biatlonec šele mesec dni in mora prej izpolniti normo IBU. 20-letni Gorjan Miha Dovžan, ki ga je trener Velepec pred to sezono, kot tudi 17-letno mladinko Urško Poje, priključil reprezentanci A, pa še nista na ravni nastopa za elito.

Marič in Dokl, člana šestouvrščene štafete z olimpijskih iger v Sočiju in stebra ekipe pokala narodov, sta podala svoje razloge. Marič je bil marca že tik pred tem, da konča kariero, a se je premislil. »V preteklih sezonah so me vedno pregovorili, da sem dirkal celo sezono, čeprav sem vedel, da mi to velikokrat ni koristilo. Po olimpijskih igrah pa sem si dejal, da bom sam svoj mojster, in kakšno tekmo izpustil, tudi Skandinavijo, in se pripravil za avstrijski Hochfilzen in Pokljuko v decembru. Odločen bom. Odločal se bom glede na situacijo in ne bom imel slabe vesti, da sem kaj zamudil,« je odločitev pojasnil 39-letni Janez Marič, ki se je za sezono kot član reprezentance A pripravljal povsem samostojno, a jeseni še vedno dal vedeti, da mu mlajši z izjemo Faka in Bauerja še ne bodo tako zlahka kos. Kot nalašč je srčnemu Bohinjcu padlo še darilo z neba, saj je že dan po odhodu reprezentance v Skandinavijo na Pokljuki zapadlo 10 centimetrov snega in tam že tečejo.

Za nameček je zaradi slabih izkušenj s Skandinavijo uvodno prizorišče prečrtal tudi 29-letni Peter Dokl, ki je kot Simon Kočevar po olimpijski sezoni iz nerazumnih razlogov padel v reprezentanco B. Odločitev o statusu reprezentanta je nerazumna tudi iz preprostega razloga, ker sta bila Kočevar, ki je prav zaradi statusa končal kariero, in Dokl najboljša strelca v reprezentanci in prav zato zgled in merilo za tiste, ki bi se šele morali prebijati v reprezentanco A. »Tekme v Östersundu se mi nikoli niso posrečile najbolje, zato sem se odločil, da Skandinavijo izpustim. Sezona je še zelo dolga, svetovno prvenstvo je v marcu, in če začnem tekmovati dva tedna kasneje, ne bo nobene katastrofe. Bom pa pripravljen tam, kjer bodo tekme v štafeti, ki mi najbolj ustrezajo,« pravi Dokl, ki je od leta 2007 manjkal le pri treh uvrstitvah štafete izmed trinajstih uvrstitev med deseterico. Z odločitvama obeh in okrnjeno ekipo za Östersund se je Velepec sprijaznil.