Navidezni klub

A stebre zdaj namesto kluba SK Triglav postavlja SK Triglav 2006. SK Triglav je namreč v težavah, saj ima okoli 300.000 evrov dolga do podjetja SGP Gorenjc, ki ga obvladuje znani lobist Drago Isajlović. Terjatev izvira še iz časa gradnje skakalnice, ko SK Triglav izvajalcu SGP Tehnik ni plačal vseh del, tik pred stečajem te družbe v začetku letošnjega leta pa je terjatev odkupil SGP Gorenjc. Dolg priznava tudi predsednik SK Triglav Jože Javornik, ki pojasnjuje, da samo glavnica znaša 243.000 evrov. Po njegovi interpretaciji je dolg nastal, ker svojih obveznosti do SGP Tehnika nista poravnali ne država ne Fundacija za šport. A dolg ne glede na to sedaj bremeni SK Triglav.

Prav zato zdaj projekt razsvetljave financira SK Triglav 2006, ki ga vodi legenda kranjskega kluba Lojze Gorjanc. »Da, ta klub imamo samo za to, da to naložbo končamo,« je dejal predsednik kluba, ki nima ne tekmovalcev ne dejavnosti – le naslov (pri Gorjancu doma) in tekoči račun. Na njem so pristala sredstva, ki jih je priskrbel še en veljak našega skakalnega športa Ljubo Jasnič, v obliki sponzorskih sredstev pa zagotovilo državno podjetje s področja energetike. In tako navidezni klub zdaj dejansko predstavlja vlagatelja, ki pa bo očitno črpal tudi sredstva, ki jih je zopet za razsvetljavo odobrila Fundacija za šport.

Zemljiškoknjižno stanje je neurejeno

Za gradnjo in upravljanje skakalnice na Gorenji Savi je bil v preteklosti zadolžen dosedanji podžupan Kranja in podpredsednik upravnega odbora SK Triglav Janez Frelih. Ne glede na vse pretekle zaplete danes skupaj z Gorjancem, Javornikom in Jasničem tvori odbor, ki naj bi koordiniral vse postopke, da bi bila razsvetljava na skakalnici končno nared. Kako zahtevna bo naloga in kako neverjetno neurejene so zadeve v kranjskem skakalnem športu, zgovorno priča dejstvo, da pravzaprav še danes ni jasno, čigava je sploh kranjska skakalnica. »Na SZS smo ugotovili, da zemljiškoknjižno lastništvo sploh ni urejeno. Zato smo seveda omejeni pri nekaterih aktivnostih, ki terjajo dokazila o lastništvu, ki jih nimamo. Gospod Janez Frelih nam namreč ni nikoli dostavil obljubljenih dokumentov o razdelitvi lastništva in tako z državnim panožnim centrom še vedno SZS dejansko ne more razpolagati, čeprav naj bi sodil pod naše okrilje,« nam je povedal direktor SZS Jurij Žurej.

Ni odveč dodati, da je bil občinski finančnik v času gradnje skakalnice Jože Javornik in da je bil za gradnjo zadolžen takratni direktor Domplana Janez Frelih. Zdaj kaže, da je uradno kranjska občina še vedno lastnica skakalnice, dolgovi panožnega centra pa burijo tudi dogajanje na SZS, kjer mnogi s prstom kažejo na kranjske skakalne veljake in njihovo delovanje.