Kolšek velja za eno največjih novinarskih integritet v Sloveniji, so zapisali v društvu, ki nagrade podeljuje v okviru festivala Naprej/Forward. Je pesnik, kritik, komentator in urednik. Njegova besedila so stilistično izbrušena, zaznamuje jih doslednost argumentacije, ob tem pa tudi odmerjena ironija, pronicljivost in humor. S temi jezikovnimi in duhovnimi vrlinami je Kolšek klasičnima novinarskima zvrstema - komentarju in kolumni - postavil nove standarde, piše v obrazložitvi nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva, za katero se je potegovalo osem kandidatov.

Kolška je, kot je dejal v pogovoru za STA, novica o nagradi popolnoma presenetila, nanjo pa gleda kot na priznanje za to, kar je počel. Delovo kulturno redakcijo je tudi urejal, o urednikovanju pa je povedal, da je to lahko prijetna stvar, če so okoliščine ugodne.

»Mladi so v nezavidljivih razmerah, a naj vztrajajo«

Sam je bil na tem položaju v 90. letih, torej v zlatih časih slovenskega žurnalizma, kot se je sam izrazil. Danes pa so mladi novinarji v nezavidljivih razmerah, sploh v primerjavi s starejšimi kolegi. »A kdor s srcem čuti, da je novinar in da rad to počne, naj vztraja, saj bo to še vedno posel, ki bo potreboval družbeno osveščene in kritične ljudi,« je sporočil svojim mlajšim kolegom.

Med 24 predlogi so nagrado za posebne dosežke prejeli štirje nagrajenci. Nagrajena oddaja Epilog na POP TV po mnenju izborne komisije odpira za javnost pomembne teme, ki se jih loteva analitično, poglobljeno in raziskovalno. Skupina Dnevnikovih infografičnih novinarjev pa je v zadnjem letu dokončno uveljavila vizualno podatkovno novinarstvo v Sloveniji.

Tretji dobitnik omenjene nagrade, Andrej Stopar, je bil osem let dopisnik RTV Slovenija v Moskvi, svoje bogate izkušnje pa je spomladi strnil tudi v knjigi Pax Putina, v kateri je premišljeno zbral svoje zapise, ki poglobljeno osvetljujejo razmere in stanje duha v Rusiji. Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič pa s svojim izjemnim poznavanjem vidnih in nevidnih poti sprejemanja evropskih političnih odločitev bralcem Dela nenehno ponuja pronicljivo, informativno in analitično bogato interpretacijo bruseljskih političnih zgodb.

Debitantska nagrada tudi za Dnevnikovo novinarko

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta letos šli v roke dvema novinarkama, Ireni Jovevi s STA in Mojci Pišek z Dnevnika. Petindvajsetletna Joveva je kljub svoji mladosti v pičlih dveh letih postala nepogrešljiv del notranjepolitične ekipe STA in se s svojo mrežo virov postavlja ob bok najizkušenejšim notranjepolitičnim novinarjem v Sloveniji, izhaja iz obrazložitve. Za Piškovo pa so zapisali, da njeno pisanje vselej zaznamuje kritična, avtonomna in neuklonljiva novinarska drža. Izsledke svojega dela predstavi jasno, stvarno in natančno; pri tem nima zadržkov poimenovati stvari s pravim imenom.

Nagrajenec za izjemen dosežek v novinarski fotografiji za posamično fotografijo je postal Voranc Vogel z Dela. Fotografija prikazuje mimoidočo osebo v trenutku, ko ji brezdomec ponudi nakup časopisa. Nagrado za reportažo je dobil Jošt Franko, avtor serije fotografij o kmetovanju na frontnih črtah v Gazi.

Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2014 prejme projekt Spletno mesto ob 100. letnici prve svetovne vojne, ki ga je pripravil Multimedijski center Radiotelevizije Slovenije. Pohvalo fotografske porote pa je dobil Matej Leskovšek, Planet Siol.net, za reportažo o reševanju psov v evakuiranem Obrenovcu.