Tožilstvo je obtožnico vložilo na sodišču v Barceloni. Proti ministrici za izobraževanje so obtožnico vložili, ker so bila volišča na javnih srednjih šolah.

Morda gredo celo v zapor

Če bodo Mas in soobtoženi spoznani za krive državljanske nepokorščine ali zlorabe položaja, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne bodo smeli zasedati položajev voljenih javnih funkcionarjev. Za finančne malverzacije pa je predvidena kazen od treh do šestih let zapora.

Mas, ki poudarja, da imajo Katalonci pravico do odločanja, je v četrtek dejal, da bi bila odločitev tožilstva, da ga kazensko preganja, ne le čudna ampak tudi veliko razočaranje.

Katalonske oblasti so o neodvisnosti Katalonije želele izvesti uradni referendum, a je ustavno sodišče septembra v presojo sprejelo pritožbo španske vlade in zadržalo izvedbo. Regionalna vlada v Barceloni je nato postopek spremenila v alternativno obliko glasovanja, ki pa ga je na ustavnem sodišču doletela enaka usoda kot referendum. Katalonske oblasti so glasovanje, ki je slonelo pretežno na prostovoljcih, vseeno izvedle.

Glasovanje je bilo popoln uspeh

Na glasovanju je osamosvojitev te španske regije podprlo 80,76 odstotka od skupno več kot dveh milijonov ljudi, ki so se udeležili glasovanja. Po navedbah regionalnih oblasti je bilo na volišča povabljenih približno 5,4 milijona prebivalcev Katalonije, ki so starejši od 16 let.

Mas je glasovanje označil za popoln uspeh in zdaj želi, da bi vlada v Madridu dovolila Kataloniji, da izvede uradni referendum, podoben tistemu, ki so ga septembra izvedli na Škotskem.

Španski premier Mariano Rajoy je referendum označil za politično propagando, ki ji dva od treh Kataloncev nista posvetila nobene pozornosti.