Stepišnik je pojasnil, da so pri izboru za debitantske nagrade ocenjevali, kakšno znanje, prodornost, profesionalnost in talent so pokazali mladi novinarji. Medtem ko so pri izjemnih dosežkih iskali presežke v medijskem prostoru, pri življenjskem delu pa so bili pozorni na izjemen prispevek k slovenskemu novinarstvu. Letos je bila izbira po njegovem mnenju velika, saj je bilo kar precej kakovostnih predlogov.

V novinarstvu je mogoče delati kakovostno in verodostojno

Kot so ugotovili predstavniki porote za izbor novinarskih nagrad, ti nagrajenci kljub varčevanju, vidnim rezom v redakcijah, odpuščanju in ukinjanju medijev dokazujejo, da je v novinarstvu mogoče delati kakovostno in verodostojno, pravi Stepišnik. Prepričan je, da so v slovenskem medijskem prostoru novinarji, ki opravljajo svoje delo v skladu z interesom javnosti ter so odlični nadzorniki oblasti.

Stepišnik je poudaril, da je v zadnjih letih zaradi različnih dejavnikov marsikje prišlo do padca kakovosti novinarskih izdelkov. »Kljub temu pa špica novinarjev ostaja na zelo visokem in primerljivem nivoju z drugimi državami,« je prepričan.

Novi projekti in inovativni pristopi

V primerjavi s prejšnjimi leti je po njegovih besedah možno opaziti, da so v novinarstvu prisotni novi projekti in vse bolj inovativni pristopi, poleg tega tudi iskanje novih poslovnih modelov preko katerih želijo mediji priti do ljudi.

Novinarstvo se vse bolj podaja na polje vizualnega in multidisciplinarnega. Ob tem je izpostavil dopisniško in agencijsko novinarstvo, ki je izjemno in mojstrsko obvladuje novinarske žanre.

Pogrešajo več starejših in izkušenih novinarjev

O samem festivalu Naprej/Forward je Stepišnik povedal, da se z leti krepi kot nova blagovna znamka Društva novinarjev Slovenije. Z njim želijo prispevati k dodatnemu izobraževanju novinarjev ter k učenju novih veščin, pristopov, tehnologij in orodij. S tem pa jih tudi oborožiti za vse bolj zahteven politični, ekonomski in kulturni prostor.

Sicer gre za dolgoročni projekt, v katerega bo treba še vlagati in ga še utrditi. Odziv mlajše in srednje generacije je zelo dober, morda pa kdaj pogrešajo več starejših in izkušenih novinarjev, je še poudaril Stepišnik.