Slovenska reprezentanca, v kateri so Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Matjaž Pungertar in Jaka Hvala, že nestrpno čaka prvo primerjavo s konkurenco v poolimpijski sezoni. Lani so Slovenci na uvodu v Klingenthalu zmagali na ekipni tekmi, v kaotični preizkušnji posameznikov z eno serijo pa je bil Jurij Tepeš tretji, potem ko sta se prva zvezdnika, Avstrijec Gregor Schlierenzauer in Norvežan Anders Bardal, odločila, da ne bosta skočila, ker bi bil nastop v premočnem vetru preveliko tveganje.

Medtem ko so tekmovalci malce nestrpni, je veliko bolj umirjen glavni trener Goran Janus, ki začenja četrto sezono v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Čeprav slovenska vrsta vsako leto postavlja nove mejnike, so tekmovalni cilji podobni kot v minulih sezonah. Na tekmah svetovnega pokala trikrat uvrstitev do tretjega mesta, petkrat do šestega, desetkrat do petnajstega mesta, v skupnem seštevku pa po en tekmovalec med deset in eden med petnajst. V skupnem seštevku je enak cilj tudi na novoletni turneji. V posebnem točkovanju poletov, v katerih bo šest tekem med posamezniki, je cilj en tekmovalec med prvimi tremi in eden med deset. Na svetovnem prvenstvu v Falunu na vsaki tekmi med posamezniki po en tekmovalec do šestega, petnajstega in tridesetega mesta. Na moštvenih preizkušnjah, saj je tudi mešana ekipa, obakrat do petega mesta. »Želimo si kolajne na svetovnem prvenstvu. Poseben izziv sta obe rumeni majici v svetovnem pokalu, torej za skupno zmago med posamezniki in v pokalu narodov. Predvsem pokal narodov, v katerem smo bili lani prvič v zgodovini tretji, je zame poseben izziv, saj moraš imeti na vsaki tekmi pet, šest močnih skakalcev,« je pojasnil Goran Janus.

Slovenska reprezentanca je priprave začela že sredi aprila in povečala obseg treninga. Število skokov so dvignili na 630 na posameznika. V nasprotju z minulimi sezonami so največ skokov opravili na 120-metrski napravi, s čimer so izkoristili možnosti, ki jim jih je letos ponujala Planica. Sklepne priprave v novembru so opravili na skakalnici z ledeno zaletno smučino v Obertsdorfu ter na plastiki v Planici in Kranju. Potem ko Jaki Hvali poleti nikakor ni šlo po željah, je prav na treningu v Oberstdorfu pokazal tolikšen napredek, da si je izboril mesto v ekipi za Klingenthal, medtem ko ga bo na drugi postaji v Kuusamu zamenjal Tomaž Naglič.

»Hvala je v Oberstdorfu pokazal zelo lepe skoke, a vmes se mu še prikradejo klasične napake iz otroštva. V Oberstdorfu smo trenirali skupaj z Nemci, Poljaki in Švicarji, ki so bili v najmočnejših zasedbah. Malo sem jih pogledal, a s svojimi skoki me nihče ni presenetil. Pričakujem, da bodo v ospredju izkušeni tekmovalci iz lanske sezone. Če je bil poleti presenečenje Norvežan Phillip Sjoeen, bomo morda tudi Slovenci imeli kakšnega aduta, ki bo senzacija zime,« je dodal Janus. Ker morajo varčevati, si Slovenci niso mogli privoščiti priprav s sprostitvijo v toplih krajih, kot so to naredili Avstrijci in Norvežani. Ostali so doma in trdo trenirali, krajše priprave na morju pa so morali odpovedati. Janus je sklenil, da tekem ne bodo izpuščali, zato bodo nastopili na vseh 37 preizkušnjah.

»Potem ko sem trdo treniral, se zdaj skušam predvsem umiriti. Nočem govoriti o pripravljenosti. Počakajmo prvo tekmo in na to, kaj bo prinesla. Šele po njej bom dejansko vedel, kam spadam,« je povedal prvi zvezdnik slovenske reprezentance, 22-letni Peter Prevc. Glede na to, da je doslej vsako leto napredoval, je v najožjem krogu favoritov za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Slovenska vrsta je dobra kombinacija izkušenih in mladih tekmovalcev. 31-letni Jernej Damjan je postal prvi Slovenec, ki je zmagal v skupnem seštevku poletne velike nagrade, pozimi želi dosežke še nadgraditi. 33-letni Robert Kranjec je najizkušenejši, obenem pa slovi kot specialist za smučarske polete. »Veliko pozornosti sem namenil testiranju opreme. Ostal sem pri istem proizvajalcu smuči, všeč mi je, da so kombinezoni za centimeter širši, saj se v njih bolje počutim v zraku. Zadovoljen sem, ker so skoki stabilni, ni nihanj, vem, kako moram počepniti, zato mi ni treba iskati novih občutkov. Zdi se mi, da še nikoli nisem šel v novo sezono tako umirjen. Ali je to dobro ali slabo, bomo še videli. Nervoza v skokih ni nikoli dobra. V Klingethalu si želim miren vstop v sezono, nato pa rasti iz tekme v tekmo. Šel bom iz tedna v teden. Ne bom se posebej osredotočil na polete, ki so na sporedu šele januarja,« je pojasnil Robert Kranjec. Jurij Tepeš je adrenalin pred sezono sprostil z dirkanjem na Grobniku, kjer je v avtomobilu drvel 215 km/h. Anže Lanišek naj bi bil slovensko presenečenje sezone. Matjaž Pungertar napreduje postopoma. Jaka Hvala pa si želi vrnitve na stara pota slave.