»Veliko smo storili že spomladi in poleti z zatravitvijo in drugimi posegi, ki omogočajo smučanje ob prvem snegu. Ker je padel zgodaj, je bila ključna tudi zmrzal, ki je podlago utrdila in se sneg ni preveč sesedel. Zato smo se odločili, da bo ta konec tedna na Voglu smučarski,« trdi direktor podjetja Boštjan Mencinger in napoveduje delovanje dveh sedežnic in ene vlečnice ter seveda primerno nižje cene smučarskih vozovnic (13,5 evra za odrasle in 9 za otroke), odprta bo tudi restavracija Viharnik. Kot je dodal Klemen Langus iz bohinjske turistične organizacije, je zgodnja smuka na Voglu najboljši uvod v turistično sezono, ki naj bi bila prav zaradi novosti na Voglu boljša od preteklih.

Že lani so po daljšem času mrtvila odprli tudi hotel Ski na Voglu in podjetnik Aco Trampuž je kot najemnik dokazal, da se da tudi »črne turistične točke« spremeniti v kakovostno ponudbo, ki privablja goste, in tako upajo tudi letos. Vogel je namreč smučišče z naravnim snegom in lokacijo v Triglavskem narodnem parku, kar pomeni tudi zahteve. Slednje je sedanja vodilna ekipa turizma v Bohinju in v Žičnicah Vogel sprejela in z ureditvijo gostinske, turistične ponudbe ter medsebojnim sodelovanjem Voglu zelo pomagala. Če bi še država zmogla v zakonu o TNP zapisano obveznost o sprejemu načrta, ki opredeljuje razvoj Vogla, bi bilo optimizma še več. Narava pa je s pravo zimsko smučarijo nagradila Bohinjce, ki se trudijo nekoč bogato zimsko sezono še vedno zadržati kot zaščitni znak Bohinja.

Žal se odmika naložba v novo smučišče nad Bohinjsko Bistrico, Kobla je že nekaj let zaprta in zato je Vogel toliko pomembnejši. Ta konec tedna bo to daleč naokoli edino delujoče smučišče in odlična popotnica novi zimski sezoni.