Medtem ko v Sloveniji potnik za okoli 230 kilometrov dolgo pot od Kopra do Maribora z več prestopanji z vlakom potuje med štirimi in šestimi urami, so se Japonci že naveličali prepočasnega »vlaka metka«, ki potuje s 300 kilometri na uro. Nova železniška povezava med Tokiom in Nagojo, ki bo dokončana do leta 2027, bo z novim magnetnim vlakom 350 kilometrov dolgo pot s treh ur skrajšala na okoli dve uri in dvajset minut.

Japonsko železniško podjetje JR Tokai je pričelo izvajati testne vožnje z novim magnetnim vlakom, ki doseže hitrost 502 kilometra na uro. Od 300 tisoč prijavljenih, so z loterijo izbrali 2400 srečnežev, ki so bili nad testno vožnjo navdušeni.

»Med vožnjo sem se počutil lahkega, kot da bi moje telo lebdelo, kot ko vzleta letalo,« je svoje navdušenje z japonskim časopisom Asahi Shimbun delil 62 letni Hiroši Muramasa. »Magnetni vlak je čudovit.«

Nad vožnjo je bila navdušen tudi 80-letni Koširo Kametani, ki se je vožnje udeležil z ženo. »Ko je vlak presegel 400 kilometrov na uro, je moje telo postalo težko, in takrat sem razumel, kaj je magnetni vlak. Vrti se ti bolj, ko sestopiš, kot pa med vožnjo,« je pojasnil svoje občutke.

Velika investicija, ki jo bodo do leta 2045 razširili še do Osake in bo povsem zamenjala trenutni »vlak metek«, pa poleg precej hitrejšega potovanja prinaša tudi visoko finančno breme za naročnika. Samo povezava med Tokiom in Nagojo bo stala okoli 50 milijard dolarjev.

Kljub izredni hitrosti novega Meglev vlaka pa svetovni rekord še vedno drži Alstomov SNCF TGV POS, ki je leta 2007 dosegel hitrost 574,8 kilometra na uro. Francozi so tudi sicer od leta 1955 tradicionalno vodilni na področju hitrih železniških povezav.