Najhuje je v nacionalnem parku Kruger, znotraj katerega so divji lovci pobili 672 nosorogov. »Od januarja letos so lovci poklali 1020 nosorogov, povečini zaradi njihovih rogov,« so v izjavi za javnost sporočili z ministrstva za okolje. Leta 2013 so pobili 1004 nosoroge.

Divji lov je oblasti prisilil k ustanovitvi »varnih območij« za nosoroge, od katerih so nekatera celo v sosednjih državah. Poleg tega so na mejo z Mozambikom, kjer je največ divjih lovcev, postavili celo številne vojake – nekateri nadzor opravljajo s pomočjo helikopterjev, drugi na tleh s slednimi psi.

V zadnjih letih so zahteve po rogovih nosorogov vse večje, največje zanimanje zanje pa kažejo v Aziji, kjer naj bi jih uporabljali v zdravstvene namene. Rogovi so iz keratina, ki ga sicer najdemo tudi v laseh in nohtih. »Skrbi nas, da je divji lov del velike svetovne operacije nezakonite preprodaje, v kateri se vrti na milijarde dolarjev. Tako je boj z njo še toliko težji,« je komentirala južnoafriška ministrica za okolje Edna Molewa.