V zadnjih letih fizično zlato potuje od zahoda proti vzhodu. Največji kupci so Kitajci, Indijci in Rusi pa tudi Južna Koreja in Kazahstan. Kljub vedno večjemu povpraševanju pa cena unče v ameriških dolarjih pada in se je v zadnjih dveh letih znižala za več kot 35 odstotkov. Nakupi v zadnjih letih so povzročili pravo pomanjkanje fizičnega zlata. Ko je v začetku lanskega leta nemška centralna banka želela del svojih zalog, ki jih hrani v ZDA in Franciji (674 metričnih ton), prepeljati »nazaj domov«, je po enem letu ugotovila, da so uspeli v celem letu dobiti vrnjenih le 5 odstotkov oziroma 37,5 metrične tone.

V nasprotju z Nemci, ki so željo po vrnitvi zlata na svoje ozemlje že praktično opustili, bi bil švicarski da za državo zavezujoč. Centralna banka bi morala v petih letih povečati svoje rezerve za 1500 ton (300 ton na leto predstavlja kar 7,5 odstotka letnega povpraševanja po zlatu). Mnogi vlagatelji v zlato verjamejo le v fizično hrambo, doma ali v sefu, in odsvetujejo nakup finančnih instrumentov, katerih vrednost je vezana na ceno zlata, saj je, četudi Nemcem ne uspe svojega zlata dobiti nazaj domov, njihova podlaga dvomljiva.

Alternativa so delnice rudarskih podjetij, ki pridobivajo (predvsem) zlato. Ker je pri večini cena pridobivanja zlata fiksna, se z rastjo njegove cene njihovi dobički po pokritju fiksnih stroškov hitro povečujejo. Za primer naj navedemo le delnice sklada Market vectors gold miners, ki vlaga v največja tovrstna severnoameriška podjetja. Ko se je cena unče v zadnjih tednih povzpela za približno pet odstotkov, na 1200 dolarjev za unčo, se je cena delnice povzpela s 17 dolarjev na 20,3 dolarja oziroma za kar 18 odstotkov. Velja pa seveda tudi obrnjeno. Oktobra 2012, ko je bila cena unče zlata 1800 dolarjev, je namreč tečaj delnice znašal kar 54 dolarjev.

Če si zlato vsi želijo čim bližje sebi, pa to ne velja za vse kovine. Predvčerajšnjim je novica o morebitnih visokih stroških sanacije onesnaženja sesula ceno delnice Cinkarne Celje za kar 10 odstotkov. Sicer izvrstno delujoče podjetje je za sanacijo že oblikovalo za 24 milijonov evrov rezervacij, vendar se vlagatelji bojijo, da bodo stroški čiščenja ta znesek presegli.