Življenjsko obdobje, ki mu rečemo menopavza, je z medicinskega vidika zadnja naravna menstruacija. Za nekatere ženske je zelo travmatično obdobje, mnoge pa se s spremembami, ki jih prinaša, soočajo kot z vsem, kar jim je življenje do tedaj prineslo na pot: odraščanje, vzponi in padci pri šolanju, poroke in ločitve, pridni in malo manj pridni otroci, službeni uspehi in neuspehi... Zanje je menopavza torej samo še eno obdobje v življenju, ki pa seveda, tako kot vsak dan posebej, prinaša v življenje številne spremembe.

Pri telesnih se najbolj pozna sprememba postave, saj se kilogramov ni mogoče več kar tako znebiti. Hitrejše in trdovratno nabiranje maščobe predvsem v predelu trebuha, zadnjice in stegen nobeni ni v posebno zadovoljstvo. Kot tudi nobena ne ploska manj elastični in vedno bolj povešeni koži. Zmanjšana tvorba hormona estrogena pa lahko povzroča tudi nihanja v razpoloženju, pri nekaterih pa tudi hujše psihične stiske. V takšnih primerih sta obisk in posvet pri zdravniku neizogibna, saj je mogoče težave lajšati ali celo odpraviti tudi z zdravili na recept.

Vsem tistim, ki jim menopavza ni ustavila življenja, ampak je postala njihova senčna spremljevalka, pa bo v pomoč pričujoča knjiga, ki napotuje že s podnaslovom: Začetek novega življenja.

Urednica knjige je sistematična in je začela s spremembami menstruacijskega cikla. Pri samopomoči ob znakih menopavze se posveti vročinskim oblivom, nočnemu potenju, utrujenosti, nespečnosti, težavam s koncentracijo in spominom, nihanjem razpoloženja, suhi nožnici, občutljivim dojkam, glavobolom, kožnim spremembam, težavam z lasmi, nohti in zobmi, močnim in nerednim krvavitvam, napenjanju in vetrovom... Posveti se ohranjanju zdravih kosti in odkrito spregovori o spolnosti v menopavzi, tudi o ločenih posteljah, ki so vse strah s prevelikimi očmi.

Ker je še posebej v menopavzi zelo pomembna tudi fizična kondicija, najdemo v knjigi nekaj priporočil za prehrano v tem obdobju, s pomočjo katere ne vzdržujemo samo dobrega počutja (fitoestrogeni), pač pa tudi ustrezno telesno težo. Vse tiste, ki boste v knjigi skušale najti odgovor na vprašanje hormonsko zdravljenje da ali ne, boste ostale brez njega. Dobile pa boste dovolj splošnih informacij, da boste svojemu ginekologu lahko postavile prava vprašanja.

Knjiga bo za nekatere poučno branje, mnoge pa v njej ne bodo našle nič revolucionarno novega. A saj veste, včasih radi kakšne stvari tudi večkrat preberemo. In ker je knjiga nekakšen mali poljudni priročnik koristnih nasvetov, jo lahko večkrat vzamemo v roke. mh