Izdaja tajnih podatkov Sove

Delićevo obtožnica bremeni kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov Sove, ko je med drugim pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS. Nekdanjega direktorja Sove Selana pa kaznivega dejanja opustitve ovadbe Delićeve.

Na današnjem naroku so tako tožilstvo kot zagovornika obeh predlagali dokaze, ki naj se izvedejo v toku postopka. Zakonjšek je med dokaznimi predlogi sprva omenil pregled kopij dokumentacij, ki jih je Delićeva pridobila in uporabila kot podlago za svoj članek. S tem želi njen zagovornik dokazati, da je do omenjenih dejstev lahko prišla preko informacij, dostopnih javnosti.

Predlagajo zaslišanje Türka, Pahorja in Masleše

Poleg tega obramba obdolžene predlaga zaslišanje prič, ki bi lahko izpovedale, ali so nastale škodljive posledice za nemoteno delovanje Sove zaradi posredovanja tajnih podatkov javnosti ter ali je Delićeva ravnala protipravno. Med njimi je Zakonjšek navedel zaslišanje nekdanjega predsednika države Danila Türka in njegovega takratnega svetovalca Ladislava Lipiča ter nekdanjega premiera Boruta Pahorja in nekatere ministre v njegovi vladi. Ob tem tudi predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in takratnega namestnika direktorja Sove Staneta Štembergerja. Ti naj bi namreč bili naslovniki dokumentacij, ki naj bi bile vir tajnih podatkov.

Zagovornica Selana Klavdija Kerin je predlagala zaslišanje njegovega tedanjega svetovalca Sandija Bonaca in Katjo Novak, na Sovi pristojno za kazenske in pravne zadeve. Kot je poudarila, bodo te priče lahko pojasnile, kako so se pri Sovi odločali o vlaganju kazenskih ovadb, katere elemente so preučevali in kdo je bil pri tem vključen. Ob tem tudi zaslišanje drugih zaposlenih na Sovi ter pridobitev določene dokumentacije.

Kerinova predlagala izločitev postopka zoper Selana

Kerinova je predlagala tudi izločitev postopka zoper Selana, da bi obravnave potekale posebej, saj postopka po njenem prepričanju med seboj nista povezana in odvisna drug od drugega. Sodnik Marko Češnovar je ta predlog zavrnil z utemeljitvijo, da primera povezuje nekaj dokazov.

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut je med dokaznimi predlogi izpostavila obravnavo ocene škodljivosti posledic izdaje tajnih podatkov za dokumentacijo iz 4. julija 2011. Med pričami pa med drugim direktorja Sove iz časa, ko je prišlo do ovadbe zoper Selana, Damirja Črnčeca, ter namestnika nekdanjega direktorja Sove Štembergerja Stojana Jereba.

Glavna obravnava se bo začela 5. januarja

Sodnik Češnovar bo o dokaznih predlogih odločal v prihodnje. Glavna obravnava se bo začela 5. januarja, ko bosta obtožena podala svoj zagovor, ter se nadaljevala 7. januarja z zaslišanjem nekaterih prič.

Amnesty International Slovenije je v sporočilu za javnost zapisal, da bi morali obtožbe proti Delićevi odpraviti oziroma nemudoma ustaviti kazenski postopek. Poleg tega pozdravljajo napoved ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča za pripravo zakonskih sprememb, po katerih bi bili novinarji zaščiteni pred kazenskim pregonom za objavo informacij, razen če bi ta objava

ogrožala življenja ljudi.