Čeprav se večina nogometnega sveta zmrduje nad dejstvom, da bo Katar leta 2022 gostil najboljše nogometaše sveta, nekateri pa celo omenjajo bojkot mundiala, si Katar še naprej prizadeva organizirati največje športne dogodke na svetu. Leta 2006 je Katar gostil azijske igre, leta 2010 tudi svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki, januarja bo tam zbrana svetovna rokometna smetana, zadnja pridobitev pa je tekmovanje najboljših športnic in športnikov v stadionski atletiki v Dohi leta 2019.

Šteje le denar?

Skeptiki so prav tako mnenja, da mednarodne zveze pri dodeljevanju največjih tekmovanj vse preveč upoštevajo finančni vidik. Katar velja za eno najbogatejših držav na svetu, z denarjem lahko gradi vso možno infrastrukturo, Mednarodna atletska zveza je tako kot nogometna pri tem ob stran potisnila varovanje človekovih pravic in visoke temperature, zaradi katerih lahko telesa športnikov ob največjih naporih doživijo tudi kolapse.

Zadnji primer prihaja prav iz atletskih vrst, ko je Mednarodna atletska zveza (Iaaf) svetovno prvenstvo zaupala prav Katarju, prav tako primerna Barcelona in ameriški Eugene pa sta v torek ostala praznih rok. Doha bo v prihodnjih dveh mesecih gostila še svetovni prvenstvi plavalcev v kratkih bazenih in rokometašev, sledijo še preizkušnje kolesarjev in telovadcev.

Zmaga najslabšega kandidata: »Doha ima le denar«

"Zmagal je najslabši kandidat," so o včerajšnji zmagi Dohe zapisali v španski atletski vrsti in dodali "edina stvar, ki jo Doha ima, je denar". "Presenečeni smo, da je zmagala Doha," so zapisali v nemški atletski zvezi, medtem ko je bilo v komentarjih na Iaafovem računu na Facebooku moč zaslediti "Očitno je denar bolj pomemben kot človekove pravice" in "To je grozen znak za atletiko". Eden od sledilcev strani se je vprašal: "Bodo pozdravili atlete iz Izraela?" in "Ali bodo lahko nastopili istospolno usmerjeni športniki in športnice?"

Za vrhunec leta 2024 tam še olimpijske igre?

Ob vseh teh uspehih na področju kandidatur pa prirediteljem iz Katarja še bolj rastejo krila. Vse glasnejši postajajo glede kandidature za organizacijo olimpijskih iger 2024. Glede na dejstvo, da je Mednarodni olimpijski komite vse bolj odprt tudi glede organizacije v več različnih mestih znotraj ene države, Katar tako za igre čez desetletje bržkone ni povsem brez možnosti.