Damjan je poletno sezono že lani dobro odskakal, a je nato na zadnji tekmi izgubil skupno zmago. Letos je bilo že pred zadnjo postojanko VN jasno, da mu je ne more več odvzeti nihče. Sam je bil uspeha zelo vesel, a je v isti sapi poudarjal, da zanj šteje le zima. Lani je bil prav prehod iz poletja v zimo neposrečen, zato sta se s trenerjem Simonom Podreberškom pred letošnjo sezono odločila za nekoliko drugačen program priprav.

Med poletjem in zimo so imeli skakalci še sedem tednov časa za sklepne priprave. "Takoj po koncu poletne sezone smo šli s klubom na priprave v Predazzo, kjer smo res trdo delali. Nato je sledilo državno prvenstvo, zadnja dva tedna pa smo vse skupaj malo popustili, malo manj se skače, treningi so fizično nekoliko manj intenzivni in zdaj že počasi v sebi čutim tisto sproščanje, da gredo stvari v pravo smer," je pred odhodom v Nemčijo povedal Damjan, ob Robertu Kranjcu najbolj izkušen član slovenske reprezentance.

Lani je bil na uvodu preutrujen, letos bolj sproščen

Sam je večkrat poudaril, da je lani preveč utrujen pričakal zimsko sezono, zato ni vse steklo tako, kot bi moralo. "Letos sva s trenerjem nekoliko prej spustila ritem, da bom uvod v sezono pričakal kar najbolj sproščen," je še pojasnil Ljubljančan in razkril, da že čuti vznemirjenost pred prvimi tekmami: "Tudi to že prihaja in jaz res že komaj čakam, da se začne. Ponavadi sem človek, ki nerad odlaša s stvarmi. Če vem, da me nekaj čaka, bi jaz to naredil že danes, da imam potem mir. A tega se žal tu ne da, tako da bom moral počakati še teh nekaj dni."

V Klingenthalu ne cilja na vrh, želi le konstantnost

Enaintridesetletni skakalec, ki je lani v Saporu prišel do svoje prve posamične zmage v svetovnem pokalu, kljub dobri pripravljenosti v napovedih za uvodni tekmi v Klingenthalu ostaja previden. "Vse, kar bi rad, je, da bi uvodne tekme sezone odskakal konstantno, na neki povprečni ravni, kot sem bil lani. Ne pričakujem nekih zelo visokih rezultatov; so seveda možni, ampak nočem jih pričakovati. Ker rad bi sezono najprej sploh začel, potem pa se bomo naprej pogovarjali," je v smehu dejal Damjan in pojasnil: "Lep primer je, denimo, lanski zmagovalec Klingenthala, ki je potem v vsej sezoni le še dvakrat ali trikrat prišel do točk v celi sezoni. Nočem, da se mi zgodi kaj takšnega. Bolje je biti ob koncu dober, kot pa blesteti na začetku sezone, potem pa ne več."

"Upam, da sva letos s trenerjem stvari zapeljala bolje. Lani je bilo ogromno zelo intenzivnih treningov povsem do začetka sezone, do Klingenthala. Letos sva prej spustila intenzivnost in lahko rečem, da se počutim precej bolje, kot sem se lani," je pred prvimi tekmami, skakalce v petek čakajo kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa bo najprej na sporedu ekipna, še dejal Damjan, ki ga veseli tudi dejstvo, da v pripravljalnem obdobju ni imel nobenih zdravstvenih težav.