V visokogorju je že bela odeja, ki se bo po kratkoročnih obetih debelila praktično vsak dan. Škoda, ker nekatera naša smučišča, ki so privabljala zimskošportne navdušence od blizu in daleč, ne obratujejo ali pa so pred tem, da jih zaprejo. Popolnoma drugačna je slika pri naših severnih sosedih – kaže, da tam smučišča doživljajo nov razcvet. Da, ena od držav, ob imenu katere pomislimo na turizem, je seveda Avstrija.

Naša severna soseda je vedno na vrhu lestvic, ki kažejo, kako gostoljubne so države, kje turisti zapravijo največ denarja, kako zadovoljni so gostje, kako je poskrbljeno zanje in podobno. Morda nas ob omembi Avstrije večina pomisli na zimski turizem, ledenike in brezkončne urejene smučarske proge, a je kot prava turistična dežela privlačna za obiskovalce v vseh letnih časih, o čemer priča tudi njen izkupiček od turizma, ki je v poletnem kot v zimskem času skoraj popolnoma enak. V tem je najbrž tudi del odgovora, zakaj naši žičničarji in upravljavci smučišč po treh, štirih mesecih smučarske sezone tarnajo, da ne morejo preživeti leta zgolj z zimskim izkupičkom.

Da so gostje zadovoljni in da se vračajo, za to je seveda pomembnih veliko stvari, najpomembnejše pa je – poleg stalne skrbi in gostoljubja ter naravnih lepot alpske dežele s čudovito kuliso zasneženih gora in modrih jezer – samozavestno prepričanje, da je veliko stvari, ki so izjemne, posebne in vredne tega, da jih ponudijo ali predstavijo obiskovalcem.

Če se vrnemo k Avstrijcem: izrazito ponosni so na svojo zgodovino, tradicijo in navade, povsod znajo pritegniti z zgodbami, ki se vsakomur vtisnejo v spomin. Ponosni so recimo na lokalno kulinariko in v svojih restavracijah vam vedno prepričljivo ponudijo domače specialitete ob domačem vinu ali domačem soku iz jabolk, bezga ali borovnic. Tudi mi imamo kaj ponuditi, slovenska kulinarika je zelo raznolika, saj je pestra mešanica okusov in različnih vplivov. Vabijo vrhunska vina in številne klasične jedi, h katerim sodijo seveda še regionalne in sezonske specialitete, ki jih izpopolnjujejo in razvijajo ambiciozni kuharji in kuharice.

V domala vseh državah traja večni prepir, katera regija premore na primer najboljše klobase in suhe salame; ta prijeten gurmanski problem poznamo tudi v Sloveniji. Da bi se dokopali vsaj do lastne resnice, pač ne gre drugače, kot da vse pokusite, kar pa je poleg prijetnega opravila izjemno zahteven projekt. V gostilnah in restavracijah namreč lokalne in regionalne posebnosti v kulinariki vse bolj skrbno negujejo.

Vsekakor vam želimo, da bo zimski oddih, pa kjer koli ga boste že preživeli oziroma v katero koli zimskošportno gorsko središče se boste odpravili, izjemno doživetje, da bodo brezhibno urejene smučarske proge, da boste imeli na razpolago pahljačo tudi drugih ponudb za majhne in velike goste, kako kar najlepše preživeti čas dopusta. Če boste družinsko-rekreativnemu koncu tedna ali tednu dodali še kakšno nepozabno kulinarično izkušnjo, izlet ali obisk kakšne znamenitosti ali zabavne prireditve, vas bo spomin na zimski dopust še dolgo grel in spravljal v dobro voljo. vav