Kakšen tekmec prihaja v dvorano Tivoli, pove podatek, da za Asseco Resovio igra pet članov poljske reprezentance, ki je letos osvojila naslov svetovnega prvaka. Hkrati je jasno, kdo je danes favorit. Odbojkarje ACH Volleyja čaka nova težka preizkušnja, potem ko so na prvi tekmi lige prvakov izgubili v Berlinu.

V Nemčiji je slovenski prvak pokazal dobro in pogumno igro. Izkazali so se tudi najmlajši, ki so prvič izkusili ligo prvakov. »Ena tekma še ni dovolj velik vzorec, da bi si ustvarjal dokončne sklepe, a lahko smo videli, da lahko določeni mlajši igralci sledijo ravni lige prvakov,« je pritrdil trener ljubljanske zasedbe Tomi Šmuc. »Na prvi tekmi so vedno mogoča največja presenečenja v ligi prvakov. Vse naslednje tekme bodo veliko težje, saj se bodo tekmeci na nas bolje pripravili. Do sedaj enostavno niso mogli zbrati toliko podatkov, kot jih lahko mi o nasprotnikih, ki igrajo v močnih državnih ligah. Priprava na Poljake je za nas lažja, kot je za njih priprava na nas,« je pristavil.

ACH ne bo igral v popolni zasedbi, saj manjka Jan Klobučar, ki ima težave z ramo. »Še vedno čakamo na njegovo vrnitev. Upamo, da si bo čim prej pozdravil poškodbo. Drugi fantje so pripravljeni. Nehvaležno je napovedovati, kdaj se bo vrnil. Če kdo, potem si ravno Jan želi, da bi se čim prej vrnil. Počakali ga bomo. Ko se bo vrnil, vem, da bo pravi,« ostaja potrpežljiv Šmuc, medtem ko ne more računati na enega svojih najboljših sprejemalcev.

Asseco Resovia bo že tretjič gostovala v Ljubljani. Prvič je zmagala v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2009/10, ko je nato na zaključnem turnirju lige prvakov zaigral ACH Volley. Potem je prišla v glavno slovensko mesto še dve sezoni kasneje, ko je slavila v okviru pokala CEV. Vse drugo razen nove poljske zmage bi bilo veliko presenečenje tudi danes, ko ima ACH bistveno slabšo zasedbo kot v preteklih letih. »V Tivoli prihaja ena najboljših evropskih ekip. Trenutno so vodilni v poljskem prvenstvu, v svojih vrstah imajo izredne posameznike, tudi poljske reprezentante, ki so svetovni prvaki,« je povedal Tomi Šmuc.

V mislih je imel peterico odbojkarjev, to so Piotr Nowakowski, Dawid Konarski, Fabian Drzyzga, Krzysztof Ignaczak in Rafal Buszek, ki so bili del septembrskega zmagoslavja Poljske na SP. »Treba je najti njihove šibke točke. Zagotovo jih imajo tudi Poljaki, toda pri tako vrhunskih zasedbah jih je precej težje odkriti. Moja naloga je, da fante čim bolje pripravim in s pametno taktiko presenetimo nasprotnika,« je rekel Šmuc. Resovia ima sicer med svojim kadrom še kopico reprezentantov. Denimo Američana Paula Lotmana in Russlla Holmsa, Nemca Jochensa Schöpsa, Bolgara Nikolaja Penčeva, Čeha Lukaša Tichačeka in Srba Marka Ivovića.

Pomembna sprememba v novi sezoni je, da bo ACH Volley spet zaigral v dvorani Tivoli. Tako bo vsaj na prvih dveh tekmah, ko je dvorana Stožice zasedena zaradi košarkarskih obračunov Olimpije. Za ACH je to prednost, saj v Tivoliju ves čas trenira, v tej dvorani pa je slovenski klub tudi prišel do največjih mednarodnih uspehov.