Natanko po 67 letih od prevzema so Soške elektrarne predale v uporabo obnovljeno 75-letno doblarsko lepotico. Ob dokončanju je bila med najmodernejšimi na svetu. Doslej je proizvedla 10 teravatnih ur obnovljive električne energije. »Z rekonstrukcijo elektrarne Doblar I smo končali doinštalacijo in z gradnjo HE Doblar II začeto prenovo. Tako smo življenjsko dobo stare doblarske elektrarne podaljšali za 30 do 40 let. Predvsem pa smo povečali zanesljivost in s tem prilagodljivost tržnim razmeram,« je ponosen Vladimir Gabrijelčič, direktor Soških elektrarn Nova Gorica, ki konec leta odhaja v pokoj.

Večnamenska izraba hidroelektrarn

»Naša poslovna pot je bila po prevzemu elektrarn na Soči ves čas uspešna in v sožitju z okoljem. Prav zaradi tesne vpetosti v okolje v Soških elektrarnah sledimo svoji družbeno odgovorni zavezi večnamenskosti izrabe hidroelektrarn. Zato smo toliko bolj veseli, da se vse od sotočja Tolminke s Sočo, kjer se začenja Doblarsko jezero, krepijo turistične, kulturne, rekreativne in druge dejavnosti, ki navdušujejo številne ljudi po svetu, tako kot lepote vsega Posočja.« V Soških elektrarnah so ponosni na to, da so del te zgodbe ene najlepših in najbolj ohranjenih alpskih rek. Prav zato so rekonstrukcijo najstarejše hidroelektrarne na Soči poklonili reki, ki jo že desetletja poganja.

Za elektrarno Doblar so postavili v Podselu 40 metrov visok jez, ki je oddaljen skoraj 72 kilometrov od izvira. V Doblarskem jezeru je 1,5 milijona kubičnih metrov vode, ki v tri agregate s Francisovimi turbinami priteka po skoraj 3600 metrov dolgem dovodnem predoru. Stara doblarska hidroelektrarna proizvede 150.000 megavatnih ur električne energije na leto.

Doblar in Plave glavni vir energije

Po priključitvi Primorske k matični domovini je hidroelektrarna Doblar s svojo zmogljivostjo oskrbovala Slovensko primorje in Istro, skupaj z elektrarno Plave pa sta bili glavni vir energije in sta zadovoljevali 40 odstotkov takratnih slovenskih potreb po električni energiji. Po gradnji vzporednih elektrarn Doblar II in Plave II, ki sta bili dograjeni leta 2002, se je moč verige elektrarn na Soči, tu je všteta tudi solkanska kot zadnja v verigi, povečala za 77 odstotkov, proizvodnja vršne energije pa za 35 odstotkov.