Glavni trener reprezentance Goran Janus, ki bo tudi v novo sezono vstopil z isto ekipo sodelavcev kot doslej - njegova pomočnika bosta Jani Grilc in Nejc Frank, kondicijski trener Matjaž Polak ter fizioterapevta Urban Komac in Urban Jarc -, bo v četrtek v Nemčijo poleg Petra Prevca, ki ima po lanskem skupno drugem mestu nastop na prvi tekmi že zagotovljen, in Damjana odpeljal še Roberta Kranjca, Jurija Tepeša, Matjaža Pungertarja, Anžeta Laniška in Jako Hvalo, ki ga bo že naslednji teden v Kuusamu zamenjal Tomaž Naglič.

"Komaj že čakamo na prve tekme. Minuli teden smo trikrat trenirali v Kranju, kjer bomo vadili še jutri, nato pa odpotujemo v Klingenthal. Želim si čim bolj miren uvod v sezono, morali bomo biti mirni in potrpežljivi, saj se rezultata ne da kar tako izsiliti," je uvodoma dejal Janus, ki je skupaj s sodelavci od leta 2011, ko je prevzel trenersko mesto A-ekipe, vsako sezono rezultate stopnjeval.

V svetovnem pokalu skromni cilji in visoke želje

Cilji reprezentance so v svetovnem pokalu tri uvrstitve na zmagovalni oder, pet do šestega mesta in deset do 15. mesta, skupno pa je cilj, da bi eden končal med deseterico ter eden med petnajsterico, kar je tudi cilj za novoletno turnejo, je razkril selektor reprezentance: "Na svetovnem prvenstvu v Falunu je cilj tako na srednji kot veliki skakalnici enkrat do šestega, enkrat do desetega in enkrat do 15. mesta, ekipno pa do petega mesta. Seveda pa je želja medalja."

Tudi letos ima z reprezentanco visoke cilje, v pripravljalnem obdobju so opravili vse po načrtu, njegove osebne želje pa segajo prav na vrh: "Ni skrivnost, da si od svojih varovancev najbolj želim skupno zmago v pokalu narodov, ta mi je najbolj pri srcu, ter tudi skupno zmago v posamični konkurenci."

Favoriti enaki kot lani

Janus ocenjuje, da so glavni favoriti prihajajoče zime izkušeni skakalci, ki so vrh krojili že lani, kot so Poljak Kamil Stoch, Nemec Severin Freund, Norvežan Anders Bardal, Avstrijec Gregor Schlierenzauer in še nekaj asov, vsi z možnostmi za osvojitev kristalnega globusa. "Poleti je presenetil mladi Norvežan Philip Sjoen, morda pa se tudi pozimi najde kdo, ki nas bo presenetil. Ne bi bilo slabo, če bi bil to kdo od naših fantov," je v smehu dejal Janus in dodal, da ga na pripravah v Oberstdorfu, kjer so trenirali tudi Nemci, Poljaki in Švicarji, nihče od tujih skakalcev ni presenetil, kar je dobro.

Med favorite nove sezone zagotovo sodi tudi lanski drugouvrščeni v svetovnem pokalu, dobitnik dveh kolajn na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju ter odličja na svetovnem prvenstvu v poletih, Peter Prevc, ki pred uvodnimi tekmami v svojem slogu umirja žogo: "Priprave sem dobro oddelal, zdaj se skušam le čim bolj umiriti, saj že čutim tisto pozitivno vznemirjenost. Kako sem pripravljen, bo pokazala že prva tekma."

Lani Slovenci sezono začeli z zmago

Lani so slovenski skakalci v sezono v Klingenthalu vstopili z ekipno zmago. "Letos bo zagotovo šest ekip precej izenačenih, a seveda se bomo tudi mi borili za stopničke," je še zatrdil Janus.

Nova sezona se bo začela s petkovimi kvalifikacijami za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa bo na sporedu ekipna preizkušnja.