Kot so sporočili iz DLR, je analizator za zbiranje vzorcev »povohal« atmosfero na kometu in odkril prve organske molekule, analiza okolice in identifikacija molekul pa se nadaljuje.

Glavna baterija se je izpraznila

Kopico podatkov je zbral tudi instrument, s pomočjo katerega bodo poskušali ugotoviti notranjo strukturo kometa. Med meritvami te naprave se je sicer glavna baterija laboratorija izpraznila, so navedli v DLR.

Kamera, nameščena na modulu, je posnela bližnje posnetke površja, s čimer so znanstveniki dobili podatke o dveh različnih lokacijah na kometu. »Prepričan sem, da bo Philae znova vzpostavil kontakt z nami in da bomo znova lahko upravljali instrumente,« je povedal Stephan Ulamec iz DLR.

Pristal v senci

Izrazil je pričakovanje, da bodo znanstveniki v Evropskem vesoljskem centru znova stopili v stik z modulom spomladi prihodnje leto, ko bo komet prišel do območja, kjer bodo sončni žarki lahko dosegli sončne celice na laboratoriju.

Philae je pristal na lokaciji, ki je v senci, zato se njegove baterije, ki poganjajo sisteme v laboratoriju na morejo napolniti. Modul je od sobote v stanju mirovanja in čaka na sončne žarke.