Od bolečine omedlela

Mednarodna človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW) opozarja, da morajo posameznice, ki se prijavijo za delo policistke v Indoneziji, opraviti »test nedolžnosti«, ki ga opisujejo kot izjemno bolečega in travmatičnega. Na osnovi pregleda naj bi ugotovili, ali je himen, deviška kožica, pri kandidatki še nedotaknjen.

»Strah me je bilo, da po pregledu ne bom več devica,« je za HRW povedala 24-letna Indonezijka. »Zelo je bolelo. Moja prijateljica je zaradi bolečine celo omedlela,« je dodala. Vodja odbora za pravice žensk pri HRWNisha Varia pravi, da ti pregledi ponižujejo ženske, vodilne v policiji pa poziva, naj preglede nemudoma prepovedo in poskrbijo, da se jih ne opravlja več. »To je diskriminacija, kakor tudi nasilje, ki temelji na spolu posameznika, ne pa merilu sposobnosti žensk, da se pridružijo policiji,« je besna Varia.

Pregled spolnih organov - da; test nedolžnosti - ne

Predstavniki policije sicer zatrjujejo, da so ti pregledi že nekaj časa stvar preteklosti, pa čeprav je HRW pri objavi poročila dokazala, da sta bili dve ženski, s katerima so govorili, pregledani celo letos. »V sklopu postopka izbiranja kandidatov opravljamo tudi zdravstvene preglede,« pravijo na policiji. »Preglede opravimo tako pri moških kot pri ženskah, res je tudi, da naredimo tudi pregled spolnih organov. A to niso testi nedolžnosti,« dodajajo. A na spletni strani policije še vedno ostaja oglas, v katerem je navedeno, da morajo kandidatke prestati »test nedolžnosti«.

Samo trije odstotki od 400.000 policistov v Indoneziji so ženske, poročene pa se policiji sploh ne morejo pridružiti.