Rusko ministrstvo za notranje zadeve trenutno razpravlja prav o nakupu jelenov kot enem od potencialno učinkovitih ukrepov za zmanjšanje stopnje kriminala na odročnih območjih, piše ruski časnik Izvestia.

»Na sestankih smo ugotovili, da se storilci kaznivih dejanj pogosto skrivajo v tundri in v drugih težko dostopnih krajih, pri tem pa uporabljajo sani z vprego severnih jelenov. Policisti pogosto ne morejo do njih,« je še dejal neimenovan vir.

Verjetno se sprašujete, zakaj policisti nimajo motornih sani. Saj jih imajo, a tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Irina Pimkina pojasnjuje, da so se severni jeleni v težkih vremenskih razmerah v regiji Yamalo-Nenets izkazali za bolj zanesljive. »Seveda imamo motorne sani, vendar je treba razumeti, da je stroj le stroj. Pri motornih saneh lahko pride do okvare, v tundri lahko obtičiš, jeleni pa bodo vedno v pripravljenosti in nikoli ne obtičijo. Bili bi zelo koristni pri nadzoru oddaljenih območij. Poleg policijskega dela pa je treba vedeti, da policisti zagotavljajo tudi pomoč domačinom, kot je na primer prevoz bolnikov,« je dodala.

Izkušnje z nekoliko nenavadnimi poklicnimi živalmi pa že ima rusko obrambno ministrstvo, kjer jim v posebnih gorskih enotah pri delu pomaga 150 oslov in mul. Z jeleni v policiji se bo Rusija pridružila svoji sosedi Finski, kjer so jelene »zaposlili« v gozdovih na Laponskem.