Raziskava ameriških in kanadskih znanstvenikov je pokazala, da je bila smrtnost medvedov na jugu morja Beauford visoka zlasti med letoma 2004 in 2006, ko sta med 80 mladiči, ki so jih nadzorovali, preživela le dva.

Celotno število polarnih medvedov (vključujoč tako odrasle kot mladiče) se je začelo dvigati od leta 2007, a se je preživetje mladičev v sklopu desetletne študije močno zmanjšalo. Zadnje leto raziskave, torej leta 2010, je na območju živelo okoli 900 polarnih medvedov.

Znanstveniki sicer niso prepričani, kaj je ključni razlog za nižanje števila polarnih medvedov, lahko pa bi bilo pomanjkanje tjulnjev in otežen dostop do njih. Zimski led je z leti postal vse tanjši, v zadnjih desetletjih pa se zaradi premikanja tudi večkrat zlomi. Posledično medvedi tako tudi težje lovijo hrano. Vodja raziskave Jeff Bromaghin tako predvideva, da je nizka stopnja preživetja živali posledica različnih dejavnikov. Strokovnjaki tudi ne vedo, zakaj so se številke proti koncu raziskave izboljšale.

Steven Amstrup, vodilni znanstvenik mednarodne organizacije za preučevanje polarnih medvedov Polar Bears International, se že večino svojega življenja ukvarja z raziskovanjem populacije polarnih medvedov. Boli ga, ko vidi, da se njihovo število znižuje. »Že leta 2007 smo s kolegi napovedali, da bi se lahko število polarnih medvedov na tem območju občutno zmanjšalo, če ne storimo pozitivnih premikov na področju izpustov toplogrednih plinov. Ta raziskava kaže, da smo še vedno na napačni poti,« je zaključil.