Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije je za včerajšnji dan sklicalo izredno skupščino, na kateri bi morali člani glede na predvideni dnevni red potrditi finančni načrt za leto 2015. Čeprav gre za pomemben strateški dokument, se je skupščina spremenila v farso, saj jo je moral predsednik Matjaž Rakovec zaradi premajhne udeležbe celo odpovedati.

Rakovcu se je v štirih letih vladanja v hokejski zvezi prvič zgodilo, da se delegati niso odzvali njegovemu vabilu v dovolj velikem številu, kar bi lahko imelo tudi globlji pomen. Ker je bila od skupno 27 članov prisotna le dvanajsterica, je Rakovec kmalu ugotovil, da je skupščina nesklepčna in da bodo morali finančni načrt potrditi zgolj na dopisni seji. Kljub temu so vodilni v zvezi napeli vse moči in se prek telefonskih klicev trudili, da bi zagotovili vsaj polovično udeležbo, a so bili vsakršni poskusi zgrešeni. Ob robu dogajanja je Rakovec vsem gostom dal možnost za morebitna javna vprašanja glede finančnega načrta. Oglasil se je le Branko Matjašec iz zaloške Slavije Junior.

»Ne razumem hokejskega življenja v Sloveniji. Ne razumem, zakaj se mora finančni načrt potrjevati na izredni skupščini, kot bi želeli ustvarjali neko izredno stanje. Vprašanje je, zakaj večina delegatov ni prišla na skupščino. Jih skupščina ne zanima? Čudi me, da je v dnevnem redu zapisano, da bomo le potrjevali finančni načrt, ne pa o njem tudi razpravljali. Mar niso skupščine narejene zato, da si povemo, kaj delamo prav in kaj narobe?« je govoril Branko Matjašec in bil po dolgem času sploh prvi funkcionar, ki je na tovrstnih zasedanjih hokejske zveze namenil kritiko vladajoči garnituri.

Rakovec je pri tej opazki ostal hladen in zavrnil vse Matjaščeve pomisleke. Slednji je kasneje še pripomnil, da je govoril predvsem o odnosu hokejske zveze do delegatov. Zanimivo, da je bil Matjašec edini, ki je včeraj sploh kaj vprašal. Potem ko člani junijske volilne skupščine niso odprli razprave niti o eni točki takratnega dnevnega reda, so tudi včeraj zamudili priložnost, da bi se o finančnem načrtu zveze vsaj malce bolj pozanimali. Vse to kaže na očitno apatijo, ki vlada med osrednjimi funkcionarji v slovenskem hokeju, kjer se stanje iz leta v leto poslabšuje. Čeprav se je v zadnjih tednih v hokejskem zakulisju veliko govorilo tudi o plačilnem seznamu v zvezi, o katerem smo v Dnevniku obširno poročali v času reprezentančne akcije v Tivoliju, včeraj tega nihče ni omenjal.

Ko smo Rakovca po včerajšnji odpadli skupščini povprašali, kakšno znamenje pošilja zveza v javnost, ko ji ne uspe izvesti svojega občnega zbora, je odvrnil, da ne vidi nikakršnih signalov. »Gre za dejstvo, da članov ni bilo v zadostnem številu. Nekateri niso poravnali članarine, a so še vedno v kvorumu, toda brez glasovalne pravice,« je rekel prvi mož zveze, ki apatije med člani ne čuti. »Ne vem, za kakšno apatijo naj bi šlo. Dejstvo je, da klubi tekmujejo v ligah, kar je za njih najbolj pomembno. Čeprav je finančni načrt pomemben, je bistvo klubov vendarle v tem, da igrajo hokej,« je še povedal Rakovec.