Raziskava Nizozemske organizacije za aplicirano znanstveno raziskovanje (TNO), ki jo je vodil profesor Remco Kort in je bila objavljena v znanstveni reviji Microbiome, je opozorila na koristi, ki jih lahko ima poljubljanje na naše zdravje. Raziskovalci so za pomoč prosili 21 parov ter jih vprašali, kakšne navade poljubljanja imajo, preden so vzeli vzorce sline z njihovih jezikov po deset-sekundnem francoskem poljubu. Eden v paru je nato spil probiotični napitek, ki je vseboval točno določene bakterije, čemur je sledil nov poljub in nov vzorec sline.

»Francoski poljubi so odlični primer izpostavljanja ogromnim številom bakterij v zelo kratkem času,« je pojasnil Kort. In čeprav izmenjava okoli 80 milijonov bakterij z enim samim poljubom včasih prinese tudi kakšen prehlad, ima tudi korist za krepitev imunskega sistema in razvoj odpornosti do različnih mikroorganizmov. S te perspektive ima po besedah Korta poljubljanje tudi zdravju koristne učinke.

Vzorci raziskave na 21 parih so medtem pokazale, da imajo pari, ki se poljubijo devetkrat v dnevu, največjo verjetnost, da si delijo bakterije prek sline, medtem ko so pari, ki so že dolgo skupaj, počasi kazali znake razvoja istih bakterij na jezikih. Znanstveniki so ob tem ugotovili tudi, da se zgolj nekatere bakterije, ki se prenesejo s poljubom, ustalijo na jeziku. Zaradi tega že razmišljajo o nadaljnjih raziskavah, ki bi preučile lastnosti teh bakterij in jezika ter razlogov, zakaj se ustalijo na jeziku pogosteje od drugih.