Kar se tiče dogajanja na igrišču, so bile za končni razplet tekme odločilne že uvodne minute, saj so Italijani povedli v 11. minuti z lepim golom Antonia Candreve, za končnih 1:1 pa je v 15. minuti poskrbel Ivan Perišić, ko je s strelom z leve strani kazenskega prostora presenetil Gianluigija Buffona.

Po izenačenju pa so prvič na sceno stopili tudi hrvaški navijači ali bolje rečeno huligani, ki so v Milano prišli z namenom, da prekinejo tekmo in morda celo poskrbijo, da se ne bi odigrala do konca. Gre za posameznike, ki so že nekaj časa nezadovoljni s stanjem v hrvaškem nogometu in glasno protestirajo proti vodstvu hrvaške nogometne zveze, zagrebški Bad Blue Boys pa so še vedno bojevito nastrojeni proti Zdravku Mamiću, in že pred včerajšnjo tekmo je bilo moč na Hrvaškem slišati napovedi, kaj se bo zvečer zgodilo na San Siru.

Če so v 15. minuti po golu tekmo z baklami prekinili le za nekaj sekund, pa so precej večji incident zakuhali v 75. minuti. Številne bakle so takrat poletele na igrišče, mnoge pa so gorele tudi na tribunah.

Glavni sodnik tekme, Nizozemec Björn Kuipers, ni dolgo razmišljal kaj storiti, saj je tekmo prekinil in igralce poslal v slačilnico. Hrvaški reprezentanti, ki so bili večino tekme boljši nasprotnik, si nikakor niso želeli, da srečanje slučajno ne bi bilo odigrano do konca, saj jim v tem primeru skoraj zagotovo ne bi ušel poraz za zeleno mizo z 0:3, zato so ostali ob robu igrišča in pozivali svoje navijače, naj se umirijo. Njihovi klici so bolj ali manj naleteli na gluha ušesa, bolj učinkovita je bila šele italijanska policija, ki je nato tudi z uporabo moči spraznila sektor, kjer so bili razgrajači.

Po približno 15 minutah prekinitve se je tekme le nadaljevala, zadetkov pa več ni bilo. Z remijem in delitvijo točk so bili precej bolj zadovoljni v taboru domačih, saj so tokrat prikazali slabo predstavo, Hrvati pa so obžalovali veliko priložnost za tri točke. Skoraj vsi so si bili enotni, da jim je ravno izgred njihovih navijačev precej zmanjšal možnosti za uspeh, saj se je zgodil ravno v trenutkih njihove velike premoči, ki pa je po vrnitvi na igrišče zbledela.

Hrvati se lahko sedaj upravičeno bojijo, kakšna kazen jih bo doletela s strani Uefe, v taboru reprezentance pa vsi po vrsti obžalujejo in obsojajo početje njihovih navijačev, ki, kot pravijo, sramoti celoten narod in državo.

(Foto: AP)

»Kaj naj rečem na vse to? Žal to ni slučaj, saj se ni zgodilo prvič. Upam, da bodo odgovori za takšne stvari našli rešitev. Italijanom in njihovemu selektorju sem se že opravičil, saj to nima veze z nogometom in tako le izgubljamo ugled. Hrvaški narod ni tak, zato me je sram in se še enkrat vsem opravičujem. Če želi kdo protestirati, naj to počne izven stadiona na bolj primernem mestu, kajti tukaj so tudi družine z otroki, ki se v takšnih situacijah bojijo za življenja,« je takoj po tekmi v izjavi za HRT povedal razočarani hrvaški selektor Niko Kovač, ki se je med prekinitvijo tudi sam odpravil pod tribuno s hrvaškimi navijači in jih prosil, naj prenehajo z neprimernim početjem.

Hrvaški nogometaši si takih navijačev ne želijo na tekmah

Na tekmo v Milano se je sicer odpravilo kar šest tisoč hrvaških navijačev, kar je zadovoljilo njihove reprezentante, zmotil jih je le del, ki je prišel s slabimi nameni. »Najprej bi čestital soigralcem za odlično tekmo. Bili smo boljši od Italijanov in zadovoljni smo s točko, čeprav lahko obžalujemo, da nismo dobili vseh treh. Zahvaljujem se našim navijačem, ker jih je toliko prišlo na to tekmo. No, tistemu delu, ki povzročajo nerede, pa sporočam, da naj več ne prihajajo, saj imamo zaradi njih samo težave,« je po tekmi dejal branilec Domagoj Vida, strelec gole Perišić pa je dodal: »Danes smo igrali res super, zato teh navijačev ne razumem. Jasno bi mi bilo, da to počnejo, če bi bili slabi, a nismo. No, vendarle pa ne gre za vse naše navijače, temveč le za manjše število. Nadejam se, da jih bodo identificirali po ogledu posnetkov varnostnih kamer in jim nato preprečili, da še kdaj pridejo na stadione.«

Njegove želje se že uresničujejo, saj je po poročanju Gazzette dello Sport italijanska policija že sinoči pridržala 17 povzročiteljev neredov, ki so noč preživeli v milanskem priporu.

»Sramotno, zelo sramotno. Teh 200 navijačev hodi na tekme, da jih prekinejo. Njihov cilj je povzročiti škodo nam in hrvaški zvezi. Takšnim navijačem bi morali končno stopiti na prste in jim prepovedati hoditi na tekme,« pa je bil komentar zvezdnika madridskega Reala Luke Modrića, ki je sinočnjo tekmo sicer zaradi poškodbe mišice na levi nogi končal že v 28. minuti, po prvih podatkih pa ga čaka mesec dni počitka.

Včerajšnja tekma je bila sicer prav posebna za Ivico Olića, ki je na njej 100. v karieri oblekel hrvaški dres, žal pa si jo bo zapomnil po izgredih. »Poln stadion in veliko naših navijačev. Vse je bilo idealno, nato pa pest huliganov vse uniči. Sporočam jim, da mi ne igramo za zvezo ali selektorja, temveč igramo za Hrvaško,« je dejal za index.hr.

Nič manj od nogometašev in selektorja pa dogajanja na tribunah San Sira ne obtožujejo hrvaški mediji, ki so ga vsi po vrsti označili za veliko sramoto.

"Skupina huliganov iz Hrvaške je dvakrat prekinila tekmo, v kateri so se predstavili kot nasilneži in zagovorniki ustaškega režima. Posamezniki so salutirali z desnicami, opremljeni so bili z zločinskimi simboli. Prepevali so 'Za dom spremni' in 'Ajmo ustaše'. Hrvaški nogometni zvezi so priskrbeli novo izdatno kazen, nam pa gnus in nezaupanje. Nikogar se ne bi smelo nagovarjati, da se nauči slaviti fašizem. To, kar zagovarjajo ti ljudje, je ubilo milijone ljudi. Bakle jih niso," so denimo zapisali pri index.hr.