Naša družina živi v stanovanjski hiši v zelo lepem okolju na deželi. Že od vsega začetka imamo pred hišo zelo nerodno postavljeno cisterno za plin, vsem na očeh. Iz slik, ki jih prilagam, je razvidno, da stoji na betonu, obdana z zidom na vseh straneh (tako kot mora biti po zakonu). A videz je katastrofalen. Ker smo bršljan odstranili, smo spredaj nasadili lovor, v pričakovanju, da se bo to hitro razraslo, a žal ni tako. Prosim vas, svetujte nam, kako naj zadevo estetsko uredimo – ali z zasaditvijo ali s streho ... Vnaprej hvala za informacije. Družina s Primorske

Odgovor: Glede na to, da se plinohram nahaja neposredno ob vhodu, sva opustila varianto s streho, saj bi bila dokaj visoka, celoten objekt pa bi zavzel preveč prostora in zakril glavni vhod. Zato vam predlagava bolj elegantno rešitev.

Ob daljšo stran plinohrama postavite dolgo betonsko korito, v katerega zasadite okrasne rastline po svoji želji. Substrat lahko prekrijete s svetlim oblim kamenjem. Med korito in cisterno namestite ograjo iz perforirane pločevine, ki bo rabila za ozadje in naj bo antracitne barve, da se bo ujemala s kovanimi vrati. Ob visoki zid nasadite nizko grmičevje, ki bo ublažilo prehod med zidom in zelenico. Tako urejena okolica bo postala tisti moderen estetski element, ki bo pritegnil pozornost in hkrati zakril neprivlačen plinohram.

Upava, da sva vam z svojo idejo pomagala pri ureditvi vašega vrta.

Gregor Vernik, mag. inž. arh. png in Dean Marčetič, mag. inž. arh. png 2AMV Arhitekti