Četrtič v karieri se je Tina Maze v soboto v Leviju povzpela na najvišjo slalomsko stopničko zmagovalnega odra. Njen uspeh je bil najbolj nepričakovan doslej. Prvič, zato ker je bil slalom disciplina, v kateri je v minuli sezoni izgubila stik z najboljšimi na svetu, drugič pa, zato ker je na prvi tekmi sezone v Söldnu z 22. mestom v veleslalomu krepko zaostala za napovedmi in pričakovanji. Črnjanka je v miru na severu Evrope udarila na vso moč in tekmicam vlila strah v kosti. Takšna Tina Maze bo izjemno nevarna v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj bo v tej sezoni na sporedu deset slalomskih preizkušenj in ena superkombinacijska.

»Vesela in ponosna sem na opravljeno delo,« so bile prve besede Tine Maze po podelitvi nagrad najboljšim alpskim smučarkam. »Ko smučaš tako hitro, tudi uživaš. Strah je prisoten predvsem na začetku, saj ne veš, če boš sposoben tako uživati,« je razlagala Črnjanka, ki se že nahaja v Severni Ameriki, kamor je odpotovala včeraj. Čez dva tedna bosta namreč v Aspnu na sporedu novi preizkušnji, slalomska in veleslalomska, potem se bo tekmam svetovnega pokala v hitrih disciplinah v Lake Louise priključila tudi Lindsey Vonn.

Najboljša slovenska športnica je nosila enako startno številko kot na uvodni preizkušnji v Söldnu. Trinajstica je bila tokrat srečna že na prvi progi, na kateri je dosegla najhitrejši čas. »Velikokrat sem vodila po prvi slalomski progi, a nisem vzdržala do konca in sem poslabšala uvrstitev. To je bil poseben izziv. Težko je bilo ohraniti hladno glavo. Slalom je disciplina, ko hitro narediš kaj, česar ne pričakuješ. A tokrat se je izšlo. Zame je najvažnejši občutek, kako se počutim na smučeh, v zavojih, med količki, vertikalami. S temi stvarmi se venomer obremenjujem bolj kot z dejstvom, ali bom ugnala konkurenco. Po lanski katastrofalni sezoni v slalomu so ti občutki še lepši. Če mi gre tako, kot mi je šlo v Leviju, me je težko ujeti,« je svoje občutke delila Tina Maze. »Odločal je trening na terenu in sama priprava na tekmo. Slalom je disciplina, ki zahteva ogromno treninga in še kaj več. Zahteva določen čas. Upam, da bom imela med sezono še kdaj čas, da bom držala stik s slalomskimi specialistkami, kar bo ob tekmah in treningih v hitrih disciplinah zelo težko.«

»V Söldnu preprosto nisem bila prava. Na naslednjih veleslalomskih tekmah bom morala potrditi, da sem imela na prvi preizkušnji sezone le slab dan,« pred naslednjimi preizkušnjami pravi zmagovalka uvodnega slaloma sezone, ki je ob zmagi dobila severnega jelena in ga poimenovala Viktor. »Zakaj sem se odločila za takšno ime? Dan pred dirko sem premišljevala, kako bi mu dala ime, če zmagam. Ker se zmaga v angleškem jeziku izgovori podobno, sem se odločila za Viktorja,« je odgovorila Tina Maze.

Dvakratna olimpijska prvakinja je bila edina Slovenka na startu, nekatere druge slalomistke so se udeležile tekem FIS na Švedskem. Včeraj se je na eni od njih izkazala Ana Bucik, ki je v Kaabdalisu na slalomu zasedla tretje mesto. Tini Maze sta družbo na zmagovalnem odru delali Švedinja Frida Hansdotter (desetič v karieri je bila druga) in Avstrijka Kathrin Zettel. Za največje razočaranje uvodne preizkušnje je poskrbela Mikaela Shiffrin, ki je bila enajsta.

Junak moške preizkušnje je bil Henrik Kristoffersen. Norveški up se je v minuli sezoni prav v Leviju prvič v karieri povzpel na zmagovalni oder, imel v nadaljevanju sijajno sezono, ki jo je kronal z zmago v Schladmingu. Brezkompromisnemu napadu ni bil kos niti Marcel Hirscher, vodilni po prvi progi, ki je priznal premoč Norvežanu, medtem ko so bili drugi tekmeci zadaj več kot sekundo. S tretjim mestom na uvodu je bil zadovoljen Felix Neureuther, ki je le za stotinko ugnal še enega hitrega mladega Norvežana Sebastiana Fossa Solevaaga. Prave zimske razmere (minus 12 stopinj Celzija) in izvrstna priprava proge so visokim startnim številkam omogočile preboj na visoka mesta, kar vnovič nista izkoristila oba Slovenca. Miha Kürner je za uvrstitvijo na drugo progo zaostal 13 stotink (bil je 35.), še štiri desetinke več pa je bil zadaj Matic Skube (zasedel je 44. mesto).