Zmagovalna inovacija letošnjega Slovenskega foruma inovacij (SFI), ki je potekal 12. in 13. novembra, je brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest podjetja Anigmoteh. Pri inovaciji ne gre samo za konkreten produkt, pač pa za celotno novo področje, pravijo v podjetju. »Gre torej za drugačen način komuniciranja med človekom in vedno bolj kompleksnimi računalniškimi sistemi, kot recimo sistemi, ki krmilijo inteligentne hiše. Tu smo popolnoma spremenili koncept, kjer so bili do zdaj potrebni tipke, ekrani na dotik in podobno. Naša inovacija zaznava geste uporabnika in s tem omogoča, da z zapletenejšimi kretnjami pred površino senzorja upravljamo z različnimi napravami, oziroma da v sistem pošljemo različne ukaze,« pojasnjuje Patricija Frumen, vodja projektov v podjetju. Zamah z roko gor denimo pomeni dvig rolete, zamah dol pa spust rolete.

Druga najboljša inovacija SFI je inovacija disipativni granulirani materiali za dušenje vibracij in hrupa, ki jo je prijavila Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, tretje mesto pa je pripadlo inovaciji polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem podjetja Helios TBLUS.

Posebno priznanje za najboljšo inovacijo raziskovalne ustanove je prejela inovacija super hidrofobna površina lesa, prijavitelja sta Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in podjetje Silvaprodukt, za najbolj inovativen poslovni model oziroma proces si je zaslužila inovacija podjetja Domel, poslovna enote ECS z imenom EC puhalo Ultimate 1000, posebno priznanje za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij je prejela inovacija quadrofoil – energetsko učinkovito plovilo prihodnosti s podvodnimi krili podjetja Quadrofoil. Podjetje Epilog je dobilo posebno priznanje za najboljšo storitveno inovacijo, in sicer inovacijo atlas PickByGlass, priznanje za najboljšo inovacijo zagonskega podjetja pa je prejela inovacija Air Tower podjetja Setran Plus. V ocenjevanju za predstavitev na SFI je sodelovalo 144 inovacij, ki so jih poslala podjetja, inovatorji in podjetniki posamezniki, raziskovalno-razvojne ustanove ter študenti in dijaki. Nacionalna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 37 uglednih slovenskih strokovnjakov, je prijave ocenjevala s tehnično-inovacijskega, vsebinsko-inovacijskega, podjetniško-poslovnega in vidika odličnosti ustvarjalnih industrij, je na novinarski konferenci, ki je potekala po podelitvi priznanj najboljšim povedal red. prof. dr. Matjaž B. Jurič, predsednik Nacionalne ocenjevalne komisije za inovacije 9. Slovenskega foruma inovacij. »Dogodek postaja forum dejanskih, realnih inovacij, saj jih je večina razstavljenih že v fazi realizacije oziroma prototipiranja, poleg tega opažamo, da je kakovost prijavljenih inovacij iz leta v leto boljša.« V dveh dneh si je razstavo 47 najboljših inovacij ogledalo več kot 3000 obiskovalcev, odvilo se je 36 predavanj in okroglih miz, 50 strokovnih svetovalcev v poslovnem in tehnološkem stičišču je izvedlo več kot 100 brezplačnih svetovanj na različne tematike. slo, jpš