Na osrednjem spremljevalnem dogodku Full Moon Party, kjer so se stregla samo izbrana vina in vrhunska malica, so slovenske barve zastopali Uroš Fakuč iz novogoriške Restavracije Dam, Jure Tomič iz brežiške Oštarije Debeluh in Tomaž Kavčič Gostilne pri Lojzetu, ki domuje na dvorcu Zemono. Slednjemu je pripadla tudi čast, da je pripravil glavno jed za gala večerjo za 508 povabljenih gostov. Kavčiča je k sodelovanju pozval ustanovitelj Merano Wine Festivala Helmut Koecher.

»Za glavno jed sem s posebno tehniko pripravil svinjsko ribico. File sem najprej na hitro popekel na pravem žaru z ogljem, nato pa sem ga na nizki temperaturi kuhal približno uro in pol, kar je povzročilo, da je meso dobilo strukturo in barvo, podobno tuni. Zatem sem začel dodajati zelenjavo – paradižnik, bučke, korenček, stročji fižol in janež – in vse skupaj položil v prozoren škrnicelj, kamor sem potisnil še po vejico timijana in limonino lupino. To sem pripravil dan pred večerjo. Če bi solil, bi sol čez noč meso posušila. Zato sem paradižnik sušil pod grobo soljo in zgolj s paradižnikom sem prinesel sol v celotno jed. Na licu mesta sem nato vse skupaj dal le v peč na 90 stopinj Celzija in počakal, da se je znotraj meso ogrelo na 60 do 65 stopinj in postregel,« je recept razkril Kavčič in dodal, da je z jedjo na mizo prinesel svežino, čeprav je šlo za svinjino: »Jed nikakor ni bila težka, mastna. Omaka je bila naravna, brez olja ali česar koli drugega.«

Na 23. izdaji festivala v Meranu je Kavčič prejel tudi priznanje za najboljšega mednarodnega kuharja. Letos so nagrado podelili prvič. V obrazložitvi so organizatorji – Merano Wine Festival in Full Moon Party - zapisali, da je nagrada podeljena za inteligenco v kuhinji, spoštovanje tradicije in upoštevanje novih kuharskih tehnik.