Irglova, sicer poslanka SDS, je prepričana, da Brglezova izjava v celoti ustreza definiciji sovražnega govora, zato "zahteva javno obsodbo s strani tistih, ki bdijo nad spoštovanjem in varovanjem človekovih pravic". "Varuh človekovih pravic je prvi, ki mora zaradi svoje moralne avtoritete odgovorno poseči v takšen diskurz in ga tudi obsoditi," je zapisala.

Poslanka ocenjuje, da Brglezova izjava celo bolj globoko posega v integriteto naroda, kot neprimerna izjava nekdanjega predsednika države Danila Türka o povojnih pobojih kot drugorazredni temi.

"Naprošam vas, da vsaj vi, kot najvišja moralna avtoriteta na področju zaščite človekovih pravic in zaradi visoke podpore, ki smo vam jo ob izvolitvi namenili poslanci DZ, ravnate v skladu s civilizacijskimi normami, pravično in enakopravno. Le tako lahko naredimo pomemben korak naprej do sprave, ki jo slovenski narod tako zelo potrebuje in pričakuje," je v dopisu zapisala predsednica komisije.

Zaradi izjav, ki jih je v intervjuju za Mladino 26. septembra letos izrekel Brglez, SDS zahteva njegovo razrešitev, o čemer bo DZ razpravljal v četrtek.

Brglez je v dosedanjih izjavah očitke o neprimernih izjavah zavrnil. S "prilagajanjem povedanega, natolcevanjem in navajanjem nikoli izrečenih stvari", se kaže neka politična (ne)kultura, na katero ne bo pristal, je dejal.