Konec tedna se bo iztekel rok za oddajo kandidatur za novega predsednika OKS, ki ga bo sredi decembra izvolila skupščina. Doslej so znane najmanj tri kandidature. Judo zveza Slovenije je podprla svojega predsednika in aktualnega podpredsednika OKS Bogdana Gabrovca, Kajakaška zveza Slovenije nosilca olimpijske medalje z iger leta 1996 v Atlanti Andraža Vehovarja, Rokometna zveza Slovenije pa kot zadnja v petek svojega nekdanjega predsednika in župana Ljubljane Zorana Jankovića.

Kocijančič za Večer pravi, naj o novem predsedniku odloči volilna baza. "Jaz si ne želim klona, vsak posel je treba delati tako, da si spoštljiv do doseženega in da poskušaš to razvijati naprej. V predsedniški tekmi se ne mislim opredeljevati. Zaradi prednosti, ki jih imam, zlasti na mednarodnem področju, kjer sem si ustvaril določene vezi, morda tudi ugled, pa sem pripravljen pomagati še naprej, če bodo to želeli," je o kandidatih povedal aktualni predsednik OKS.

Kot pravi, nima svojega favorita: "Z vsemi se pogovarjam, vsakemu sem dal kak nasvet, nisem pa se opredelil in nikogar ne bom ne javno ne zasebno podprl ali forsiral."

Slovenski šport je v obdobju samostojnosti dosegel zavidljive uspehe. Kocijančič v intervjuju pravi, da tudi zaradi zgodovinsko pogojene kljubovalnosti naroda: "Zakaj smo Slovenci sploh obstali na tem prostoru, kot najbolj zahodni slovanski narod, ki meji na veliki skupini narodov, na germansko in romansko, da ne govorim o Madžarih in južnih Slovanih, ki so nas zgodovinsko manj ogrožali. Obstali smo zaradi neverjetne kljubovalnosti. Mi kljubujemo, smo zelo odločni, od preprostih ljudi do intelektualcev, v smislu 'stati inu obstati'. Projekcija te mentalitete se zelo odraža v športu. Z numeričnimi podatki se ne da razložiti, zakaj lahko narod z 0,03 odstotka svetovnega prebivalstva dosega tako fenomenalne športne uspehe. Ta mentaliteta se obnavlja v slovenskem odnosu do športa. Slovencem je strašno veliko do tega, da se dokažemo."