Ne dobiva dovolj svetlobe, da bi lahko napolnil baterije

Raziskovalni laboratorij je namreč v težavah, ker je pristal na neprimerni lokaciji v senci izbokline na štiri kilometrov širokem kometu in tako ne dobiva dovolj svetlobe, da bi lahko napolnil baterije. Inženirji se zato bojijo, da je bil to zadnji stik z njim - vsaj za nekaj časa, navaja britanski BBC.

Več o prihodnji usodi Philae bi lahko nakazala sonda Rosetta, ki ga je tudi pripeljala do te ledene skale. Nad horizontom območja, kjer je laboratorij, bo prišla okoli 12. ure. Vendar pa je malo možnosti, da bi se baterije med uro in pol sončne svetlobe, kolikor je dobi Philae med 12-urnim "dnevom" kometa, dovolj napolnile za vzpostavitev povezave, še navaja BBC.

Naredili največ, kar se je dalo

Inženirji so sicer naredili največ, kar se je dalo. Laboratoriju so poslali tudi ukaze za preusmeritev. Med drugim so mu naročili, da se dvigne za štiri centimetre in obrne ohišje za 35 stopinj, da bi tako glavni solarni panel lahko ujel več svetlobe.

Po drugi strani pa četudi bi lahko sonda utihnila čez konec tedna, so znanstveniki Evropske vesoljske agencije navdušeni že nad tem, kar je doslej poslala s površja kometa. Kot ocenjujejo, so že prejeli okoli 80 odstotkov podatkov, ki so si jih zadali kot primarne cilje.

V zadnjem paketu podatkov so tako tudi rezultati vrtanja v površino kometa, ki so jih opravili pred tem. Zdaj jih bodo preučili, še navaja BBC.