Na hitro ven

Nataša Pučko s Policijske uprave Ljubljana je sporočila, da so nekaj minut pred 9. uro na interventno številko 113 dobili anonimni klic o eksplozivnem telesu. Po njenih besedah so policisti takoj začeli z aktivnostmi, ki so predvidene v teh primerih, torej z evakuacijo in podrobnim pregledom. In res je vse potekalo hitro. Že nekaj minut po 9. uri so varnostniki trkali po vratih pisarn in razpravnih dvoran ter naročali izpraznitev prostorov. Prekinili so vsa sojenja, deset na kazenskem oddelku in enako število na pravdnem, prav tako tudi zaslišanja na preiskovalnem oddelku.

Med drugim je anonimni klic prekinil tudi odmevno sojenje bratoma Elvirju in Elvisu Đogiću zaradi umora Matica Brajiča v lokalu v Dragomeru pri Brezovici. Nanj je bilo vabljenih kar okoli deset prič, prve tri ob 9. uri. A še preden je prva izustila prvi stavek, je vstopil varnostnik. Sodnik Gorazd Fabjančič je imel le še toliko časa, da je narekoval zapisnik, kaj se je zgodilo, ter naročil, naj se prisotni vrnejo ob enajstih. A tudi ob tej uri je bil okoli sodišča še vedno razpet trak »stop – policija«. Protibombni pregled so namreč zaključili šele po dvanajsti uri. Pri tem si je policija pomagala tudi s službenima psoma, specializiranima za eksplozivna telesa. A predmetov, ki bi bili nevarni za zdravje in življenje ljudi, niso našli. Medtem so se po besedah tiskovne predstavnice Mateje Jazbec na okrožnem sodišču odločili, da bodo vse obravnave, ki so bile prekinjene, nadaljevali kdaj drugič – o datumih bodo stranke obvestili naknadno. Tiste naroke, ki so bili razpisani po 12. uri, pa so opravili nemoteno.

Kazni ostrejše, groženj manj

Policija s preiskavo seveda nadaljuje, saj je anonimni klicatelj zagrešil kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. V zakonu piše, da kdor lažno sporoči, da grozi nevarnost, in prepreči ali ovira delo pravosodnih ali drugih državnih organov ter s tem prepreči uradno dejanje ali povzroči večjo premoženjsko škodo, mu grozi do pet let zapora. Takšne najave eksplozivnih sredstev zadnje čase sicer niso pogoste. Po podatkih Nataše Pučko so v letošnjem letu na ljubljanski policijski upravi prejeli šest tovrstnih klicev, med njimi se je eden nanašal na objekt na koprskem območju. V celotnem lanskem letu jih je bilo 13, a predvsem v povezavi z gostinskimi lokali (nočnimi klubi in prireditvenimi prostori). Letos so se nanašali na zelo različne lokacije, poleg sodišča tudi na center za socialno delo, šolo, športni, občinski in gostinski objekt.

Pred leti, predvsem v obdobju 2006–2007, pa so bile takšne neslane šale izredno pogoste. Od takrat so se kazni zelo zaostrile, dejstvo pa je, da poleg kazenske odgovornosti storilce čaka tudi plačilo odškodninskih zahtevkov. Državno pravobranilstvo jih namreč lahko terja za povzročene stroške, ti pa so lahko zelo visoki. Po neuradnih podatkih na ljubljanskem sodišču za vsako izgubljeno delovno uro zaradi evakuacije izgubijo okoli 10.000 evrov, temu pa je treba prišteti tudi stroške strank in njihovih odvetnikov. Zato je jasno, da se takšno početje ne splača.