Lumia je bil zadnji poskus nekdaj izredno priljubljene in kvalitetne Nokie, da bi ujela korak s smerjo, ki jo je na področju mobilne telefonije začrtal Steve Jobs s prvim Applovim iPhonom. Čeprav telefoni iz serije Lumia po kvaliteti niso razočarali, zgodba ni imela srečnega konca, Nokiino usodo pa je bržkone zapečatila odločitev takrat novoizvoljenega direktorja Stephena Elopa januarja 2011, da Nokia po ukinitvi lastnega operacijskega sistema Symbian ne prevzame operacijskega sistema največjega Applovega konkurenta, Googlovega Andorida, temveč se odloči za tesnejše sodelovanje s še enim zamudnikom na prizorišču, Microsoftom.

Elopova odločitev je bila med ljubitelji Nokie, ki pa so bili skeptični do Microsoftove sposobnosti, da v dovolj kratkem času ustvari dovolj velik ekosistem za nov operacijski sistem, še posebej kontroverzna, saj se je Elop k Nokii preselil prav iz Microsofta. Nekaj let kasneje in po ugotovitvi, da Nokia niti s pomočjo Microsoftovega operacijskega sistema ne bo mogla konkurirati Samsungu in drugim proizvajalcem, ki so se odločili za Andorid, je podjetje svoj oddelek za mobilno telefonijo s prodajo tudi dokončno predalo Microsoftu. Ta mesec bodo azijski uporabniki kot prvi lahko preizkusili novo različico Lumie, ki ne bo izšla pod oznako finskega proizvajalca.

S skromnostjo do nove demografije uporabnikov?

Videz nove naprave je sicer še vedno skladen z živimi barvami, ki zaznamujejo serijo, prva različica povsem Microsoftove Lumie pa bo ciljala predvsem na kupce s tanjšimi denarnicami. Lumia 535, bo še ta mesec prišla na prodajne police na Kitajskem, v Hong Kongu in Bangladešu, v kratkem pa naj bi se ponudba razširila tudi na druge države. V oči novega telefona pade predvsem relativno nizka cena 140 dolarjev, a so temu primerne tudi specifikacije telefona. Lumio 535 bo sicer poganjala nova različica operacijskega sistema Windows 8.1, strojna oprema pa sestoji iz 1,2 GHz štirijedrnega procesorja, z 1 GB rama in 8 GB internega spomina. Uporabniki bodo ob tem imeli tudi možnost, da spomin na napravi nadgradijo z dodatnimi 128 GB s pomočjo zunanje spominske kartice.

Glede na specifikacije in prve trge, kjer se bo telefon pojavil, lahko sklepamo, da želi Microsoft z Lumio 535 nagovoriti predvsem azijski trg oziroma kupce, ki se odločajo za prvi pametni telefon. Microsoft tako poskuša z novimi skromnimi začetki izgraditi novo bazo za ekosistem svojega operacijskega sistema in vsaj zaenkrat zaključuje obdobje ambicioznega izdelovanja naprav, ki smo ga bili vajeni pri Nokii.