Ura je podrla rekord v višini prodajne cene in dosegla vrednost 24.4 milijonov ameriških dolarjev. Dosedanji rekord je sicer prav tako pripadal ravno znamki Patek Philippe. Slednjo so leta 1999 prodali katarskemu šejku Saud Bin Mohammed Bin Ali Al Thaniju za 11 milijonov ameriških dolarjev.

Nedavna dražba je bila izvedena v počastitev 175-letnice delovanja znamke Patek Philippe. Visoke cene gre pripisati izjemnemu povpraševanju po njihovih izdelkih v zadnjih 15. letih, prodan primerek pa velja za pravi »sveti gral« med urami.

Zakaj je ura najkompleksnejša?

Takšen naziv si prisluži ura, ki poleg osnovne funkcije kazanja časa omogoča še dodatne tehnične sposobnosti. Prodana ura, ki ima naziv »najbolj pomembna ura na svetu«, se ponaša s kar 24 takšnimi sposobnostmi.

Vsebuje denimo miniaturne zvončke, ki posnemajo zvenenje na katedrali Westminster, prikazuje faze Lune in njeno starost, napoveduje sončni vzhod in zahod, odlikuje jo neprestan koledar, ki se samodejno usklajuje, poleg tega pa še zemljevid ozvezdja nad New Yorkom.

Dovolj že pove dejstvo, da je ura sestavljena iz več kot 900 posameznih delov, nikjer v procesu zasnove pa ni bila uporabljena pomoč računalnika.